Četvrtak 11.08.2011.
02:49

Putari ne odustaju od protesta

Putari ne žele da kaže na koji način će protestovati pošto ih je policija juče sprečila

da izađu iz kruga preduzeća i blokiraju radove na Koridoru 10.

Uprkos policiji, putari ne odustaju od borbe za svoja prava

U protestima će učestvovati zaposleni u preduzećima za puteve (PZP) "Vranje", "Niš", "Kragujevac", "Beograd" i firmi Vojvodinaput Bačkaput. Radnici Bačkaputa su najavili da će mirno protestovati do petka i ispunjavati minimum radnih obaveza, a ako do tada ne dobiju plate, u ponedeljak, 15. avgusta, stupiće u štrajk.

Prema najavama iz Ministarstva za infrastrukturu Srbije, radnici Nibensa bi u petak trabalo da dobiju zarade. Zaposleni u tri od ukupno pet putarskih preduzeća Nibens grupe započeli su u utorak, 9. avgusta blokade saobraćaja i radova na
gradnji Koridora 10.

Računi preduzeća iz Nibens grupe blokirani su zbog dugova od oko 180
miliona evra, a većina radnika od marta nije dobila plate. Banke, kojima Nibens grupa duguje oko 130 milion evra, dogovorile su prošle nedelje restrukturiranje tog sistema i obećale da će biti odblokirani računi putarskih preduzeća.

Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković je u maju uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja i izvlačenja 32 miliona evra iz Fabrike maziva Kruševac, koju je kupio u privatizaciji. Preduzeća iz grupe Nibens imaju više od 5.000 zaposlenih, a pet putarskih preduzeća iz te grupe održava više od 40 odsto puteva u Srbiji i učestvuje u izgradnji autoputa na Koridoru 10 kroz Srbiju, kako i dela autoputa ka Crnoj Gori kod Ljiga.

2024 © - Vesti online