Sreda 10.08.2011.
20:42
Beta

Za godinu dana posao izgubilo 90.000 ljudi

Nezaposlenih sve više, a novih ponuda za posao nigde 

Ćirić kaže da Srbiju još nije pogodio najnoviji talas ekonomske krize izazvan velikim javnim dugom pojedinih država Evropske unije i SAD, ali da se Srbija i bez toga suočava sa velikom nezaposlenošću i nelikvidnošću privrede.

"Nezaposlenost je najočigledniji primer koji je razarajući efekat imala ranija kriza. Za godinu dana od januara prošle do januara ove godine je čak nekih 90.000 ljudi ostalo bez posla", rekao je Ćirić i ukazao da se Srbija sa problemom nezaposlenosti suočava već više godina.

Ćirić je rekao da je na današnjem sastanku sa premijerom, ministrima i predstavnicima Narodne banke Srbije i Fiskalnog saveta predočio probleme sa kojima se suočavaju privrednici. Kao jedan od najvećih problema privrednika naveo je prevelike dnevne oscilacije dinara.

"Dve stvari moramo sprečiti - prevelike dnevne oscilacije dinara i pad vrednosti dinara od deset do 20 odsto", rekao je Ćirić i naveo da je o tome razgovarao s guvernerom Narodne banke Dejanom Šoškićem i da NBS nastoji da to spreči.

Ćirić je ukazao i da država treba da bude spremna da pomogne domaćim preduzećima u slučaju pada tražnje i izvoza zbog krize u zemljama Evropske unije.

Govoreći o saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom, ministar je rekao da bi novi ugovor sa tom međunarodnom institucijom bio "dobar signal investitorima i bankama da je sprska ekonomija u stanju da redovno izvršava svoje obaveze".

2024 © - Vesti online