Sreda 10.08.2011.
16:54
Beta

Izvozom, disciplinom i MMF-om protiv krize

Premijer Cvetković sazvao je sastanak povodom novog udara svetske ekonomske krize

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, koji je sazvao sastanak, istakao je da se sa pažnjom moraju pratiti sva ekonomska kretanja u regionu i Evropi kako bi se adekvatnim merama reagovalo na eventualno prelivanje krize u Srbiju.

Sastanku su pristusvovali članovi ekonomskog dela Vlade, predstavnici Narodne banke Srbije i Fiskalnog saveta, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Na sastanku je zaključeno da se usvojena pravila fiskalne politike moraju poštovati kako bi se održala stabilnost na deviznom tržištu i sprečili potencijalni rizici koji bi mogli da utiču na veće oscilacije kursa dinara.

Dodaje se da zbog toga fiskalna odgovornost, štednja i smanjenje javne potrošnje moraju da se poštuju i ostvaruju od republičkog preko pokrajinskog do lokalnog nivoa vlasti.

Ocenjeno je i da je uz poštovanje fiskalnih pravila neophodno i podsticanje izvozno orijentisane privrede i konkurentnih privrednih grana kao što su prehrambena industrija i poljoprivreda.

Ključnu važnost ima, istanknuto je na sastanku, i novi aranžman iz predostrožnosti koji bi Srbija uskoro trebalo da potpiše sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Taj sporazum bi bio garant makroekonomske stabilnosti ali i pokazatelj da Vlada vodi kredibilnu ekonomsku politiku što predstavlja pozitivan signal za sve potencijalne investitore sa kojima se vode pregovori o ulaganju u Srbiju", navodi se u saopštenju.

Na sastanku u Vladi Srbije razmatrano je i pitanje likvidnosti na finansijskom tržištu kao i mogućnost povećanja plasmana uz adekvatne kamatne stope.

Vlada Srbije najavila je da će zajedno sa Narodnom bankom Srbije održati i sastanke sa privrednicima i poslovnim bankama kako bi sagledali njihove predloge i ocenu aktuelne situacije.

2024 © - Vesti online