Sreda 10.08.2011.
16:12
Srna

Rusija sastavila “crnu listu“ Amera

Rusija uvela sankcije pojedinim državljanima SAD

"Crna lista" usledila je kao odgovor na američke sankcije povodom slučaja Sergeja Magnitskog. Naime, Vašington je krajem jula doneo odluku da uvede zabranu izdavanja viza ruskim zvaničnicima koji su na bilo koji način mogli biti povezani sa smrću pravnika Sergeja Magnitskog koji je umro u 37. godini u moskovskom istražnom zatvoru.

Rusija je tada upozorila da će uvesti recipročne mere.

List navodi da je Moskva recipročno sastavila listu i da se na njoj nalazi više desetina Amerikanaca, čiji identitet neće biti objavljen.

Reč je o američkim građanima za koje Moskva smatra da su prekršili ljudska prava u pogledu ruskih građana, među kojima je navodni ruski trgovac oružjem Viktor But, koji je zatvoren u SAD, navodi "Komersant".

Na ruskoj listi mogli bi se naći predstavnici Američke agencije za borbu protiv droge koju su učestvovali u hapšenje Viktora Buta, koga u SAD optužuju za nelegalnu trgovinu oružjem i Konstantina Jarošenka, vlasnika aviokompanije "Rostavia" koga u Americi optužuju za šverc kokainom.

"Lista neće biti javno objavljena. Amerikanci nisu objavili svoju listu te ni mi nećemo objavljivati svoju", izjavio je izvor poznat "Komersantu".

Magnitski je kao advokat bio konsultant velikog britanskog investicionog fonda "Hermitidž kapital menadžment", a optužen je da je predložio formulu kako da ruska država bude prevarena.

On je 11 meseci bio u zatvoru pod optužbom da je izbegavao da plaća porez.

Magnitski je preminuo u bolnici moskovskog zatvora 16. novembra 2009. godine od srčanih problema, sedam dana nakon podizanja optužnice.

2024 © - Vesti online