Sreda 10.08.2011.
15:11
Beta

Iran i Libija osuđuju “divljanje“ britanske policije

Bolje da misle na svoj narod nego što pljačkaju naftu: Mahmud Ahmadinedžad

"Divljačko ponašanje britanske policije je neprihvatljivo", rekao je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, a prenela državna televizija.

On je dodao da bi britanske vlasti trebalo da misle na svoj narod, umesto da šalju trupe u Irak, Avganistan i Libiju da bi "pljačkali naftu".

Iranski predsenik je osudio i "ćutanje" Ujedinjenih nacija.

"Da se stoti deo ovih zločina desio u nekoj zemlji prema kojoj je Zapad neprijateljski raspoložen, UN i oni koji sebe nazivaju zaštitnicima ljudskih prava bi vikali na sav glas" rekao je Ahmadinedžad.

Prema njegovim rečima, situacija u Velikoj Britaniji je test za Savet bezbednosti UN, koji će pokazati da li to telo ima hrabrosti da osudi neku od svojih stalnih članica.

Iran i Libija ocenjuju da britanska policija primenjuje neprimerenu silu

Zamenik libijskog ministra spoljnih poslova Kaled Kaim takođe je osudio ponašanje britanskih vlasti od početka nereda u toj zemlji.

"Kameron i njegova vlada treba da napuste vlast posle demonstracija protiv njih i nasilja koje je policija izvršila nad mirnim demonstrantima", rekao je Kaim.

On je istakao da su Kameron i njegova vlada izgubili svaki legitimitet.

Kaim je pozvao Savet bezbednosti i međunarodnu zajednicu da ne ostanu skrštenih ruku pred oštrim kršenjem prava britanskog naroda.

Neredi u Velikoj Britaniji počeli su u subotu u londonskom naselju Totenhem, u kojem živi veliki broj nezaposlenih, nakon što je policija ubila mladića Marka Dugana.

2024 © - Vesti online