Sreda 10.08.2011.
13:39
Vestionline

Biler: Nadam se da će Srbi biti pametni

Veruje da će se situacija smiriti: Erhard Biler

Biler je to izjavio tokom jučerašnje posete Kačaniku, ali nije želeo da spekuliše o daljim potezima Kfora u slučaju da Srbi ne uklone barikade sa glavnih puteva.

Biler je kazao da prvo želi da sačeka korak Srba u vezi sa zahtevom Kfora za uklanjanje barikada, ali i dodao da će "Kfor uspostaviti red i zakon i u tom delu Kosova”.

"Polazim od toga da će prevladati mudrost i da će barikade biti uklonjene. Ne želim da spekulišem o tome šta će se desiti, već polazim od toga da će putevi biti oslobođeni a da dotle treba da čekamo. Kfor je odlučan da sprovede red i zakon i na severu Kosova", izjavio je komandant Kfora, prenosi prištinska štampa.

On smatra da iza postavljanja barikada na severu u velikoj meri stoje kriminalne i radikalne strukture Srba ali je negirao da te strukture imaju podršku zvaničnog Beograda.

"Ne verujem da te kriminalne strukture, koje svojim delovanjem nanose štetu i Srbiji, uživaju podršku Beograda. U zajedničkom je interesu Kosova i Srbije da se deluje protiv tih grupa", rekao je nemački general.

Biler je ocenio da je stanje na severu Kosova u principu mirno ali da se oseća napetost i nestabilnost.

Beogradska štampa danas inače piše da general Biler planira da se oženi Albankom iz Prizrena čime je diskretitovana njegova pozicija glavnog pregovarača na Kosmetu.

Redžepi: Nemamo garancije srpske strane

Ministar unutrašnjih poslova samoprkolamovane republike Kosovo Bajram Redžepi izjavio je da vlada u Prištini nema potpune garancije da će Srbi na severu pokrajine ukloniti barikade.

Bajram Redžepi

On je u intervjuu prištinskom listu “Kosova sot” rekao da je situacija na severu potpuno pod kontrolom, da je mirnija nego protreklih dana i da se dalje smiruje.

Redžepi je naveo u Prištini nemaju detalje o razgovorima predsednika četiri opštine na severu sa predsednikom Srbije, ali da su, prema reaspoloživim informacijama, predstavnici vlasti Srbije tražili da predsednici opština prihvate sporazum od 10 tačaka.

“Mada većina predsednika paralelnih opštinskih struktura pripada Koštuničnom DSS-u, grupi Tomislava Nikolića ili Šešeljevim radikalima, ipak ima najava da će oni prihvatiti da sprovedu sporazum i da uklone barikade, mada one neće odmah biti uklonjene na svim mestima. To su informacije koje mi imamo, ali ipak nemamo potpune garancije da će se to i desiti”, rekao je Redžepi.

On je negirao da u akcijama uspostavljanja reda na severu učestvuju pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga.

Nema carinika na prelazima

 

Na administrativnim punktovima Brnjak i Jarinje nema službenika carine Kosova niti Euleksa, prenosi “Koha ditore”.

 

Pozivajući se na izvor iz Kfora, list navodi da je Kfor odbio da transportuje carinike na prelaz Brnjak kod Zubinog Potoka, uprkos tvrdnjama predsednika vlade u Prištini Hašima Tačija da u Brnjaku ima službenika carine.

 

"Na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak nema carinskog osoblja jer je zonu u kojoj se ta dva prelaza nalaze Kfor proglasio za delimičnu vojnu zonu", rekao je visoki zvaničnik Kfora. On je dodao da na tim prelazima nema protoka robe, te da tako nema potrebe ni za carinicima.

2024 © - Vesti online