Utorak 09.08.2011.
14:06 >> 17:52h
Beta

Odluka o blokadama na KiM u toku dana

Srbi za sada ostaju na barikadama

Ninić je rekao novinarima da će u Leposaviću u toku dana biti doneta odluka o barikadama, dok je predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao da barikade ostaju do daljnjeg.

Građani koji se nalaze na barikadi u mestu Rudare kod Leposavića rekli su reporteru Bete da nemaju informaciju o tome da je prekinuta zajednička sednica četiri skupštine opština sa severa Kosova, ali su dodali da imaju puno poverenje u svoje rukovodsto te da će na barikadama ostati koliko bude potrebno.

Bogdanović: Razočaran sam

 

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da je izuzetno razočaran prekidom sednice, navodeći da je time upućena loša poruka građanima severa Kosova.

 

On je je naveo da prekid "ruši neophodno jedinstvo", ali ocenjuje da će privremeni sporazum Vlade i Kfora, o kojem je trebalo da bude reči na ovoj sednici, ipak biti postepeno ispoštovan.

 

"Ono što se danas desilo u Leposaviću šalje lošu poruku građanima pre svega sevrnog Kosova, a samim tim i svim ostalim građanima Pokrajine. Ono za šta smo se zalagali i borili i što smo imali svih ovih dana - to neophodno jedinstvo, mislim da je danas pogaženo", rekao je Bogdanović za beogradske medije.

 

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović je ocenio da odlaganje sednice nije dramatičan događaj i naveo da je veštački stvoreno očekivanje da lokalni organi vlasti treba da prihvate sporazum.

 

''Privremeni sporazum Vlade Srbrije i Kfora je prihvatila država, a lokalni organi na severu Kosova treba da ga realizuju", rekao je Stefanović, navodeći da se mora izbeći nesloga i nejedinstvo.

 

''Današnja dešavanja se ni po koju cenu ne smeju dramatizovati. Plan je da pokušamo da u dogovoru sa Srbima na severu i lokalnim rukovodstvom omogućimo smirivanje tenzija i normalizaciju stanja, pa da bez ove krize u septembru uđemo u dijalog sa Prištinom", podvukao je Stefanović, napominjući da će prva tema dijaloga sa Prištinom biti carinski pečati.

Odbornici opština sa severa Kosmeta, nedostaju oni iz Zubinog Potoka 

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je izjavio novinarima da će barikade ostati na mestima gde su i bile. Zajednička sednica skupština opština severnog Kosmeta, posvećena političko bezbednosnoj situaciji i dogovoru predstavnika Vlade Srbije i Kfora, prekinuta je nakon 10 minuta.

Sednica je prekinuta kako bi se održale konsultacije o tome da da li će zajednička sednica biti održana ili će odbornici u svojim skupštinama opštinama održati samostalne sednice.

U zgradi Više ekonomske škole u Leposaviću nije bilo ni uslova za održavanje sedice, između ostalog što je sala mala.

Pored odbornika, predsednika opština i Skupština opština - Zvečan, Leposavić i Kosovska Mitrovica, sednici su prisustvovali i načelnik Kosovskomitrovačkog orkuga i lideri političkih partija i koalicija koje deluju na severu Kosmeta.

Iz Zubinog Potoka jedino je bio prisutan predsednik Skupštine Opštine Stevo Božović.

Predstanvici DSS-a su zatražili da se stvore uslovi za održavanje zajedničke sednice i da na njoj budu prusutni svi mediji.

Sednica je na počektu bila zatvorena za javnost, ali je ubrzo izlgasano da se novinarima ipak dozvoli ulazak. Sednica je počela sa 45 minuta zakašnjenja.

Teme sednice: Barikade i dogovori

Na sednici je, kako je najavljeno, prvo trebalo da bude reči o uklanjajnu barikada, što je i prva tačka Sporazuma koji su postigli predstavnici Vlade Srbije sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom. Bilo je planirano da se razgovara i o sastanku koji su predstavnici Srba sa severa pokrajine imali u nedelju u Begradu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Pred početak sednice predstavnici Demoktratske stranke Srbije novinarima su podelili saopštenje u kome ocenjuju da dogovor sa Kforom predstavlja pristanak vlasti u Srbiji da se, suprotno Ustavu i Rezoluciji 1244, na severu Kosova primenjuje Ahtisarijev plan.

Srbi i dalje na barikadama

Srbi drže u blokadi put Zvečan - južna Kosovska Mitrovica kod sela Rudare i povremene blokade u mestima Zupče kod Zubinog Potoka i u Leposaviću, gde se propuštaju vozila Kfora kojim se za baze na severu prevozi hrana, voda i gorivo.

Predstavnici Srba sa severa pokrajine poručili su juče građanima na barikadi u Rudaru da je obaveza srpskog naroda da bude uz svoju državu Srbiju i da podrži odluke Beograda iako im se nesto ne svidi u potpunosti, jer je to, kako su naveli, u obostranom interesu.

Na sastanku sa predsednikom Srbije u nedelju u Beogradu predstavnici Srba sa severa Kosova dogovorili su nastavak saradnje sa predstavnicima međunarodne zajednice, ali uz poštovanje Rezolucije 1244.

Sporazum sa Kforom, koji su predstavnici Vlade Srbije postigli u petak, precizira da će kontrolu nad administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak najmanje do 15. septembra zadržati Kfor. Srbi su najpre bili protiv sporazuma, uz obrazloženje da je neprecizan i da se ne zna koja će roba iz Srbije moći da ulazi na sever Kosova.

2024 © - Vesti online