Utorak 09.08.2011.
18:16
Vestionline

Srbi traže zaštitu prava u Crnoj Gori

Srbi traže od Filipa Vujanovića da im obezbedi Ustavom garantovana prava

SNS u pismima Vujanoviću i Bakoviću traži da se obezbedi školovanje na srpskom jeziku, adekvatna zastupljenosti Srba u držnoj administraciji i puna zaštita imena, imovine i dostojanstva Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Ukazuje se da su ti zahtevi u potpunosti usaglašeni sa stečenim pravima srpskog naroda, Ustavom Crne Gore kao građanske države, međunarodnim standardima, važećim pozitivnim zakonodavstvom i već ostvarenim pravima drugih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori.

Radi se o dokazivoj opravdanosti postavljenih zahteva i u domaćoj i u međunarodnoj praksi prihvaćenim i poznatim rešenjima i standardima, pa bi zvanično tumačenje institucija- predsednika države i zaštitnika ljudskih prava i sloboda dalo najveći doprinos pronalaženju najboljeg rešenja za status Srba u Crnoj Gori , saopšteno je iz SNS-a.

U pismima se dodaje da su Vujanović i Baković zamoljeni da reagovanje na postavljene zahteve saopšte u što je moguće kraćem roku, kako bi se izbegle sve neželjene posledice koje moze da donese početak nove školske godine.

2024 © - Vesti online