Utorak 09.08.2011.
09:42
Večernje novosti

Mrka: Rekorderi u izgradnji auto-puta

Svetski rekorder u izgradnji ili obećanjima? - Milutin Mrkonjić

U intervjuu za “Večernje novosti“, ministar infrastrukture je ocenio da je "postignut rekord u gradnji Koridora, a Auto-put kroz Srbiju biće gotov na leto 2013."

''Trebalo je imati samo malo strpljenja. Evo, samo za poslednjih mesec dana otvorili smo 73 kilometra auto-puta'', rekao je Mrkonjić.

''Da ne dajem rokove, nekada možda i nerealne, ne bismo uradili ovoliko. Tek sada se vide rezultati. Do kraja septembra biće gotovo 180 od 280 kilometara Koridora 10. Uskoro će se od Beograda do Mađarske stizati za sat i po'', rekao je Mrkonjić komentarišiću pomeranje rokova i dodao da ''dela najbolje govore, kao i da je tempo izgradnje svetski rekord''.

Mrkonjić je najavio i da će most kod Beške biti otvoren za saobraćaj 1. septembra.

Ipak, situacija na terenu govori da radovi i ne idu tako glatko jer nezadovoljni radnici preduzeća u sastavu “Nibens“ grupe najavljuju blokade radova na Koridoru 10.

Mrkonjić kaže da je to što se dešava sa skoro 6.000 radnika rezultat loših privatizacija.

''Menadžment tih firmi je u zatvoru, a od tih firmi banke potražuju 140 miliona evra. Cilj nam je da niko ne izgubi posao. Ako preduzeća odu u stečaj svi su na gubitku, i radnici i banke i država. Posle dva meseca pregovora sa bankama, pronašli smo rešenje'', naveo je ministar.

Osvrćući se na gužve na auto-putu kroz Beograd, Mrkonjić obećava normalizaciju saobraćaja polovinom novembra, kada će biti završeni i radovi na gornjem delu mosta ''Gazela'', dok će kompletna rekonstrukcija mosta biti završena u februaru.

Energetska strategija vredna 240.000 evra


Mrkonjić, koji vodi i resor energetike, kaže da da je vrednost izrade strategije razvoja energetike ispod 240.000 evra, a ne 630.000 evra, iako je bilo tvrdnji da će taj posao toliko koštati.


''Strategija treba da definiše planove Srbije u oblasti energetike do 2025. godine'', podsetio je Mrkonjić i dodao da je Vlada, na predlog ovog ministarstva, donela odluku da se izradi strategija za razvoj energetike i da je raspisan tender.

2024 © - Vesti online