Utorak 09.08.2011.
08:14
Beta

Angela Merkel 22. avgusta u Srbiji

Nemačka kancelarka krajem meseca stiže u Beograd

Merkelova će, kako je naveo “Blic“, razgovarati s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrima.

Glavne teme razgovora, prema saznanjima “Blica“, biće kandidatura Srbije za članstvo u Evropskoj uniji i stanje na Kosmetu.

Merkelova će sa funkcionerima Srbije razgovarati i o ekonomskoj situaciji u Evropi i njenom uticaju na Srbiju i ulaganju nemačkih firmi u srpsku privredu, preneo je “Blic“.
 

Poseta nemačke kancelarke Beogradu može se gledati i u svetlu pojačanih diplomatskih aktivnosti Berlina na Balkanu, budući da šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele ove nedelje kreće na turneju po regionu u okviru koje će posetiti Kosmet, ali i Hrvatsku i Crnu Goru.

Ministar Vestervele je protekle nedelje u zajedničkom autorskom tekstu sa šefom britanske diplomatije Vilijamom Hejgom, objavljenom u listu Frankfurter algemajne cajtung, poručio Beogradu i Prištini da će ugroziti svoje šanse za pristupanje Evropskoj uniji i propustiti "istorijsku priliku" ako ne otklone međusobne etničke tenzije duž administrativne linije.

2024 © - Vesti online