Utorak 09.08.2011.
04:15
Beta

Cena nafte najniža ove godine

Opadaju cene nafte
 

To je najniža cena ove godine, ali je i dalje iznad 71,63 dolara za barel, što je bio najniži nivo za poslednjih 12 meseci. To je cena od 24. avgusta prošle godine kada je kombinacija razočaravajućih ekonomskih vesti i obilnih zaliha spustila cene.

Sirova nafta tipa Brent, na čijoj se ceni zasnivaju cene mnogih vrsta nafte u svetu, u ponedeljak je na berzi ICE u Londonu pala za 5,63 dolara, ili 5,2 odsto, na 103,74 dolara za barel.

Zabrinuti trgovci povukli su novac iz nafte i akcija i kupuju imovinu koja se smatra sigurnijom u vreme ekonomske neizvesnosti, kao što je zlato. Zlato je prvi put dostiglo 1.700 dolara za uncu, a zalihe su opale za više od 5 odsto.

Agebncija Standard i Purs je u petak srezala "AAA" kreditni rejting dugoročnog duga američke vlade za jedan stepen, na "AA+". Trgovanje u ponedeljak je bila prva prilika za trgovce i investitore da reaguju, a mnogi su odlučili da prodaju.

U protekle dve nedelje cene nafte je opala za skoro 16 dolara po barelu.

Trgovci su takođe zabrinuti zbog dužničkih problema u Evropi, gde je Evropska centralna banka saopštila da će intervenisati da bi podržala privrede prezadužene Španije i Italije.

2024 © - Vesti online