Utorak 09.08.2011.
13:10
J. Arsenović - Vesti

Slava Gotovini, šamar Tadiću

U pisanom saopštenju Boris Tadić poručuje da "nikakve predizborne kampanje i borbe za vlast ne smeju imati za osnov veličanje onih koji su počinili ratne zločine. To je vrlo neodgovorna politika". Kosorova je kao objašnjenje ponudila navodni prošlogodišnji zahtev srpskog predsednika da Hrvatske prestane s proslavom "Oluje".


- Bilo je malo nas koji smo reagovali na zahteve iz Srbije predsednika Tadića da ne smemo slaviti pobedničku operaciju "Oluja", da ne smemo slaviti oslobođenje Hrvatske od velikosrpske agresije - dodala je Kosorova.

Prethodno je njen kaolicioni partner iz Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio da je "zabrinjavajuće i opasno" upućivanje pozdrava osuđenim generalima hrvatske vojske.


Reagujući, Tadić je podsetio i na to da zvanična Srbija, koja je Tribunalu izručila 46 optuženika, nikada nije veličala ratne zločine. Nije teško zamisliti kakve bi osude usledile iz Brisela da je kojim slučajem neko od državnika iz Srbije pozdravljao i slavio, recimo Ratka Mladića, još uvek neosuđenog haškog optuženika.

Radoš Ljušić

- Kad bi Tadić nešto slično učinio, našao bi se u nebranom grožđu za razliku od Jadranke Kosor. Svi bi reagovali i svi bi nas osudili. Mi smo gubitnici u ratu i nama ništa nije dozvoljeno, pa ni da s pijatetom govorimo o sopstvenim žrtvama - primećuje istoričar Radoš Ljušić.

U većom delu hrvatske javnosti premijerki se zapravo ne zamera pozdrav haškim osuđenicima, već to što ga je ona izgovorila, budući da je njena partija HDZ učestvovala u izručenju Gotovine Tribunalu. Zato hrvatski opozicionari misle da je to bio predizborni potez Kosorove, baš kao što i deo srpske javnosti smatra da je i Tadićevo reagovanje deo borbe za glasače kod kojih je on već zaveden kao gubitnik na planu nacionalne politike.
 

Kukavička politika


Mogućnost da zbog ovih verbalnih prepucavanja zvaničnika Zagreba i Beograda dođe do zahlađenja odnosa dva suseda je nikakva.

 

- Za Tadićeve vladavine sigurno neće doći do zahlađenja jer će nastaviti da se izvinjava i da vodi kukavičku politiku. Da se razumemo, ne podržavam tu hrvatsku politiku, ali ona je ipak hrabrija jer odbranu sopstvene države stavlja na prvo mesto - kaže Ljušić.


"Demokratski" ubijali starce

 

Iz Koalicije udruženja izbeglica iz Hrvatske poručuju da je izjava hrvatske premijerke skandalozna, a posebno onaj deo gde ona govori da je sa "Olujom" "pobedila demokratija i sloboda" i da bi to i Srbija trebala da razume.

 

- Da li pod slobodom i demokratijom podrazumeva ubijanje srpskih civila među kojima je bilo stogodišnjaka, sistematsko uništavanje više od 1.000 srpskih naselja, sprečavanje ili otežavanje povratka prognanih Srba - pita predsednik Koalicije Miodrag Linta.



Nedopustivo

 

Partija demokratskog progresa (PDP) Mladena Ivanića smatra da izjave hrvatskih zvaničnika o "Oluji" predstavljaju prepreku razvoju boljih odnosa srpskog i hrvatskog naroda.

 

"Nedopustivo je da predsednica vlade zemlje koja je članica NATO-a i koja će uskoro postati članica EU na pozitivan i afirmativan način govori o ljudima koji su počinili strašne zločine prema nedužnom stanovništvu", saopšteno je iz PDP-a.

2024 © - Vesti online