Ponedeljak 08.08.2011.
23:40 >> 13:49h
Vestionline

Nasilje se širi Engleskom

Nasilje praćeno paljenjem, razbijanjem izloga i pljačkanjem juče se najpre proširilo na okrug Hakni, u istočnom delu Londona, kao i na okruge Pekam i Luišem, u južnom delu grada. Mediji prenose da na ulicama ima i zapaljenih automobila, te da su demonstranti naoružani palicama i metalnim šipkama. Napadaju policajce i pljačkaju lokalne radnje, ali i stanovnike koji se zateknu na ulicama. Uništena su i mnoga policijska vozila.

Kristijan Pots (29), žitelj londonskog naselja Iling, bio je svedok nemira u svom komšiluku.

- Ovo liči na ratnu zonu. U životu nisam video ništa slično. Gledao sam 25 do 30 maskiranih mladića kako ciglama gađaju cvećaru. To je lokalni, porodični biznis i ne znam zašto su to radili - rekao je Pots za BBC.
Slični prizori zabeleženi su i u delovima grada Vulviču i Hakniju, gde su demonstranti masovno pljačkali prodavnice elektronske opreme i plen trpali u automobile koji su ih čekali. Gepeci su bili prepuni LCD televizora, računara, laptopova i ostale elektronske opreme.

Policajci su uglavnom nemoćni, a neki od njih kažu da su premoreni, da ih je malo i da rade već 40 sati bez prestanka. Jedan policajac je uporedio ove nemire sa studentskim demonstracijama u Londonu od pre nekoliko meseci.
- Poptpuno drugačija situacija. I tada je bilo nasilja, ali nije bilo ljudi koji, kao sada, žele da te ubiju - rekao je ovaj policajac.

Gore automobili u Birmingemu i Liverpulu

 

Kasnije tokom noći pojavili su se izveštaji o razbijenim izlozima i zapaljenim automobilima u Birmingemu i Liverpulu.

 

- Najmanje šest automobila je zapaljeno u ulici u kojoj živim. Došli su vatrogasci. Zabarikadirali smo se - preneo je "Gardijan" na svom sajtu dramatične tvitove jednog od novinara TV mreže ITV njuz koji stanuje u delu Liverpula zahvaćenom nemirima.

U Birmingemu je zapaljena jedna prazna policijska stanica, javio je reporter "Gardijana" iz tog drugog po veličini britanskog grada. Policija je saopštila da je u Birmingemu uhapšeno 87 osoba, među kojima je i šest maloletnika. 

Fudbalska utakmica između Čarltona i Vest hema, koja je trebalo da bude odigrana u utorak uveče, odložena je na zahtev policije.

Fudbalski klub Totenhem Hotspur saopštio je da će pomoći u raščišćavanju severnog dela grada, gde je za vikend nastao haos posle nereda i pljačke. Predsednik tog engleskog prvoligaša Danijel Levi izjavio je da londonski klub namerava da pomogne u "raščišćavanju oblasti i ponovnoj izgradnji duha zajednice". 

Kemeron: Vratićemo mir na ulice Londona

Britanski premijer Dejvid Kameron poručio je da će biti učinjeno sve što je neophodno kako bi se mir vratio na ulice Britanije i najoštrije osudio talas nasilja koji je zahvatio britanske gradove.

"Učinićemo sve što je neophodno kako bi se vratio mir na ulice britanskih gradova i kako bi smo ih učinili bezbednim za one koji poštuju zakon", rekao je danas Kameron novinarima ispred Dauning strita.

 Dejvid Kameron se obratio novinarima povodom talasa nasilja u Engleskoj

On je najavio da će parlament nakratko prekinutiodnor i odžati sednicu u četvrtak.

"Ovde se radi o čistom kriminalu i njemu se moramo suprotstaviti i moramo ga pobediti", rekao je britanski premijer koji je zbog situacije u zemlji prekunuo godišnji odmor i vratio se hitno u zemlju.

On je takođe rekao da će večeras na ulicama Londona biti 16.000 policajaca, navodi "Gardijan".

"Osetićete punu snagu zakona. Ukoliko ste dovoljno stari da počinite ovakve kriminalne akte, onda ste dovoljno stari i da se suočite s kaznom", poručio je on izgrednicima.

Kameron je predsedavao danas i specijalnom sastanku tima za delovanje u vanrednim situacijama pod nazivom "Kobra".

Kameron je i za četvrtak sazvao vanrednu sednicu parlamenta o neredima.

2024 © - Vesti online