Ponedeljak 08.08.2011.
21:11
t portal

Preko kreveta do uspeha u Holivudu

Megan Foks za britansko izdanje časopisa GQ izjavila je da je još uvek boli srce zbog brojnih legendarnih holivudskih reditelja koji su je pokušali odvući u krevet. Gvinet Paltrou otkrila je časopisu Elle da joj je na počeku karijere sugerisano kako bi bilo dobro da se poslovni sastanak završi u spavaćoj sobi, a ugovor potpiše u krevetu. Lisa Rina tvrdi je da je propustila ulogu u poznatoj televizijskoj seriji jer je producentu odbila da se da na brzaka.

U intervjuu za magazin "People" pre nekoliko godina Šarliz Teron priznala je da ju je, dok je bila model, poznati reditelj pozvao na kasting kod svoje kuće i da je dočekao mešajući koktel u pidžami.

"Svestan sam da neki agenti i producenti iskorišćavaju mlade i zelene talente navodeći ih da spavaju s moćnim ljudima", kaže Alek Šankman, bivši agent talenata iz Los Angelesa i osnivač onlajn kasting agencije GotCast.com.

"Mislim i nadam se da mnoge devojke brzo postanu svesne situacije u LA-u. Ali dok sam radio kao zastupnik u šou biznisu, razgovarao sam s devojkama o određenim situacijama i određenim osobama koje je najbolje izbegavati", rekao je Šankman za Fox News.

Neslavna proslava

Učiteljica glume, holivudska veteranka Miren Li kaže da je najčešći slučaj da naivne mlade glumice napadaju i iskorišćavaju osobe koje se nisu etablirale u industriji.

"Audicija ili kasting na kauču je živ i zdrav. Još uvek se čuje o kastinzima koji su završili u krevetu, a najčešće su povezani s ljudima koji nisu visoko pozicionirani ili se profesionalno realizovali. Osobe koje očajnički žele slavu, obožavanje i novac prilično su lak plen i njihova je lakovernost ključ tog prljavog biznisa", rekla je. Pre tridesetak godina, kada je Miren Li glumila, audicije su se održavale na najčudnijim mestima, jednom čak i u stanu, a sa 16 godina nije shvatala da je lak plen.

"Došla sam na jednu audiciju, a tip koji mi je otvorio vrata, odveo me u spavaću sobu i zahtevao da napravim neke stvari za njega. Bila sam vrlo naivna i samo sam mu rekla da ja to nikako ne mogu učiniti", priseća se Li. 'Kad sam ga zamolila da me pusti da odem, rekao mi je da pričekam jer je još jedna devojka u dnevnom boravku s njegovim poslovnim partnerom."

"Imao sam jednu klijentkinju koju su vabile veće agencije, novi agent je pozvao da izađu i proslave ugovor. Kasnije sam saznao da nije bilo tako slavno", prepričava Šankman.

Jedna je glumica, koja je nedavno napustila industriju uprkos uspešnoj karijeri, otkrila novinarima Fox Newsa da neki predatori u filmskoj industriji jednostavno ne prihvataju odbijanje. "Agent jedne od pet najboljih agencija u Holivudu često me je i-mejlom molio da mu pošaljem obnažene fotografije sebe i svojih kolegica. Tražio je da budu što provokativnije, prepričala je.

Ali u Holivudu nisu ugrožene samo žene: i muškarci znaju da budu žrtve seksualnih ucena.

"Agent koji me je angažovao govorio mi je da sam predivan i da sam na putu da postanem zvezda. Sledeća stvar koje se sećam su njegove ruke kako mi masiraju leđa i njegov poziv da odem s njim u sobu", prepričao je 23-godišnji glumac. S obzirom na to da je odbio, nije dobio ulogu.

Korov i cveće

Ipak, Šankman uverava da među korovom ima još dosta cveća: predatora će verovatno uvek biti, no najvažnije je edukovati mlade talente i naučiti ih kako da se postave u takvim situacijama. "Dokle god su dovoljno pametni da shvataju da se uspeh ne postiže preko kreveta, problem neće eskalirati", rekao je.

"U Holivudu postoje menadžeri koji žele da neguju talente, a ne da ih iskoristite."

2024 © - Vesti online