Ponedeljak 08.08.2011.
16:12
Vestionline, Beta

Vestervele gasi vatru na Kosmetu?

Gvido Vestervele prvi evropski zvaničnik koji posle krize dolazi na Kosmet

Vestervele, koji sutra kreće na turneju, na Kosmetu će razgovarati sa više zvaničnika uključujući predsednika vlade u Prištini Hašima Tačija i komandata Kfora Erharda Bilera, a postoji mogućnost da će na kratko helikopterom posetiti sever pokrajine, preneo je AFP.

Francuska agencija navodi da će Vestervele biti prvi ministar EU koji će posetiti Kosmet od izbijanja krize krajem jula kada je Priština naredila svojim bezbednosnim snagama da preuzmu kontrolu nad administrativnim prelazima na severu Kosmeta kako bi sprovele zabranu na uvoz robe iz centralne Srbije.

Vestervele će danas u Londonu, tokom posete Britaniji, razgovarati sa britanskim vicepremijerom Nikom Klegom i šefom britanske diplomatije Vilijamom Hejgom.

On je u zajedničkom autorskom tekstu sa Hejgom, objavljenom u listu Frankfurter algemajne cajtung, poručio Beogradu i Prištini da će ugroziti svoje šanse za pristupanje Evropskoj uniji i propustiti "istorijsku priliku" ako ne otklone međusobne etničke tenzije duž administrativne linije.

EU pozdravlja dogovor i poziva na dijalog

Evropska unija je zadovoljna sporazumom Beograda i Prištine s Kforom o privremenom smirivanju krize na Kosmetu i pruža potpunu podršku delovanju Kfora da se taj sporazum i sprovede u delo, rekao je jedan zvaničnik Evropske komisije u Briselu agenciji Beta.

EU zadovoljna sporazumom Kfora i Srbije

Nužno je, istakao je Majkl Men, prvi portparol visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, da vlasti u Beogradu i Prištini učine sve da se potpuno smiri zategnutost i da, pored ostalog, budu uklonjene barikade na severu Kosmeta, što je deo sporazuma.

Stav EU je da sve mora biti učinjeno da se predstavnici Beograda i Prištine ponovo sredinom septembra vrate dijalogu, uz "usluge dobre volje" EU, kao okviru za rešavanje otvorenih pitanja, naglasio je portparol Men.

Kriza na severu Kosmeta izbila je 26. jula nakon slanja specijalne jedinice kosovske policije Rosu na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, a potom je grupa maskiranih mladića zapalila prelaz Jarinje.

Sporazum sa Kforom za rešenje krize na severu Kosmeta predviđa da vojnici Kfora kontrolišu prelaze Jarinje i Brnjak najmanje do 15. septembra.

2024 © - Vesti online