Ponedeljak 08.08.2011.
10:11
Večernje novosti

Moramo biti saveznici Pariza i Berlina

"Naravno, to ne znači da ćemo prihvatiti sve što oni traže, a sigurno nećemo preći naše crvene linije politike oko Kosova", izjavio je Đelić za "Večernje novosti".

Zna ko su "gazde"?: Božidar Đelić

Predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Laslo Varga istakao je da Srbija mora da poboljša odnose sa svim vodećim zemljama EU, osim sa Italijom, sa kojom ima dobru partnersku saradnju u skoro svim oblastima.

"Nemačka je ekonomski najjača zemlja EU i, s obzirom na pad podrške daljem proširenju Unije od izbijanja krize, stavovi, poruke i zahtevi Berlina biće ključni. To se videlo i prilikom poslednje posete predstavnika Bundestaga Beogradu, kada su poručili da očekuju da i odnosi sa Kosovom budu 'mereni' na našem evropskom putu", objasnio je Varga.

I prema mišljenju lidera Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića, politički odnosi sa Nemačkom su centralno pitanje naših evropskih integracija, ekonomije, investicija, izvoza.

U Nemačkoj ambasadi u Beogradu u ovom trenutku nisu mogli za "Novosti" da potvrde najave da nemačka kancelarka Angela Merkel dolazi u svoju prvu posetu Srbiji krajem avgusta.


Rečeno je da se na toj poseti intenzivno radi, ali da još nije utvrđen datum dolaska.
Poslednji nemački kancelar koji je bio u Beogradu, i to posle 18 godina pauze, bio je Gerhard Šreder, koji se 2003. sreo sa zvaničnicima tadašnje SCG, podsećaju "Novosti".

2024 © - Vesti online