Nedelja 07.08.2011.
22:57
RTS

Vladika Jovan novi niški episkop

Ustoličenje vladike Jovana Purića

Svečanom arhijerejskom liturgijom i ceremonijom u niškom Sabornom hramu ustoličen je novi niški episkop, Jovan Purić. U tron niških episkopa uveo ga je patrijarh Irinej. Episkop Jovan primio je od patrijarha vladičansko žezlo.

Patrijarh Irinej je rekao da je ustoličenje niškog vladike veliki dan za Niš, i za celu Srbiju, Srpsku pravoslavnu crkvu i sve pravoslavne hrišćanske crkve. Prema njegovim rečima, kada je 1975. godine došao u Niš, za vladiku niškog, zatekao je tri crkve, a da je u poslednjih desetak godina na području Niške eparhije izgrađeno 50 crkava. Patrijarh Irinej je poručio novom episkopu da će u Nišu imati podršku naroda, ali i gradske vlasti.

Novi niški episkop Jovan je poručio sveštenstvu da služe Bogu, rečima i ličnim primerom. Episkop dioklijski Jovan Purić za niškog vladiku izabran je na Saboru SPC u maju, a u Niš je došao sa mesta starešine manastira Ostrog i vikara mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Rođen je 1965. godine u Mijačima kod Valjeva. Upisao je Bogoslovski fakultet u Beogradu, a studije nastavio i završio u Petrogradu. Vladika Jovan bavi se naučnim i pedagoškim radom, autor je više knjiga. Tema njegove doktorske disertacije je "Filozofija vaspitanja u delu Svetog Jovana Zlatousta".

Vanredni je profesor na Akademiji SPC za umetnost i konzervaciju u Beogradu, na katedri za ikonologiju i na doktorskim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu. 

2024 © - Vesti online