Nedelja 07.08.2011.
20:13
Beta

Tadić osudio izjavu Jadranke Kosor

Boris Tadić i jadranka Kosor prilikom posete srpskog predsednika Hrvatskoj

"Smatram da je veoma važno što se svi optuženi za ratne zločine, uključujući i hrvatske generale koji su prvostepeno osuđeni, nalaze u Hagu", naveo je Tadić u saopštenju.

On je rekao da izjava Jadranke Kosor ne doprinosi razvoju dobrosusedskih odnosa Srbije i Hrvatske koje pokušavaju da svoju saradnju podignu na viši nivo "posle teških sukoba" iz poslednje decenije prošlog veka na prostoru bivše Jugoslavije, a "koji su za sobom ostavili veliki broj stradalih, nestalih i proteranih sa svojih ognjišta".

Tadić je ocenio da se nikada ne smeju veličati ratni zločinci i istakao da "predstavnici demokratske države Srbije, koja je sarađujući sa Haškim tribunalom isporučila 46 optuženih za ratne zločine, nikada to nisu činili".

"Nikakve predizborne kampanje i borbe za vlast ne smeju imati za osnov veličanje onih koji su počinili ratne zločine. To je vrlo neodgovorna politika", zaključio je Tadić.

Izjavu hrvatske premijerke osudili su i predstavnici Srba u Hrvatskoj, a posle prozivki Kosorova je izjavila da je njeno zahvaljivanje hrvatskim generalima i haškim osuđenicima nije opasno, već je opasno veličanje četništva i Draže Mihailovića.

2024 © - Vesti online