Nedelja 07.08.2011.
14:13
Mondo

U akciji "Kraba" farmaceuti odali nova imena

Foto: Ilustracija
 

Nekoliko predstavnika farmaceutskih kuća, koji su u junu prošle godine u akciji "Kraba" uhapšeni zajedno sa pojedinim rukovodiocima Instituta za onkologiju, odluzčili su da progovore I tako sebi obezbede bolji položaj u sudskom procesu, piše "Blic", prenosi Mondo.

Informacije koje su oni dali pokazuju da je na platnim spiskovima farmaceutskih kuća bilo I lekara drugih medecinskih ustanova preko kojih je ugovarana nabavka lekova.

“Privilegovane farmaceutske kuće tako su povećavale potrošnju svojih lekova, a lekarima je mito isplaćivan u kešu, poklonima I kroz fiktivne autorske radove”, naveo je izvor lista iz MUP Srbije.

Saradnjom sa Institutom za onkologiju farmaceutske kuće su napravile poslovanje od oko milijardu dinara, a lekari koji su omogućili “prođu” određenim lekovima podmićeni su sa 50 milina dinara.

"Slične cifre "vrtele" su se i u sada otkrivenim slučajevima. Pitanje je samo šta je za to vreme bilo sa pacijentima, da li su i koliko oni bili ugroženi. Za sada nema podataka da je ovakvim “poslovanjem” doveden u pitanje nečiji život, ali je i sama informacija dovoljno zastrašujuća”, kaže izvor “Blica”.

On navodi da je istraga o malverzacijama u nekoliko medicinskih ustanova pokrenuta nedavno, da se trenutno proveravaju tenderi o nabavci lekova, kontroliše se dokumentacija, ispituju veze pojedinih lekara.

“Svi znamo da se ove stvari rade I po drugim bolnicama I da su mnogi lekari uključeni u to, ali je zabrinjavajuće da se postali toliko nezajažljivi I da se nisu uplašili nakon hapšenja bivšeg direktora onkologije dr Nenada Borojevića”, izjavio je izvor “Blica”.

2024 © - Vesti online