Nedelja 07.08.2011.
11:33
Beta

"Hrvati moraju da razumeju Srbe"

Predsednik Hrvatske: Ivo Josipović
 

"Oni tuguju kao što i Hrvati tuguju za svojim stradalima. Zajednički ćemo obeležavati 'Oluju' onog trenutka kad Srbi prihvate političku i istorijsku istinu o uzrocima rata i 'Oluje', kad obe strane budu razumele tugu drugih, kad jednako budemo osuđivali svaki zločin", rekao je Josipović.

On je izrazio uverenje da će "doći dan kada će i Hrvati i Srbi u Kninu obeležiti pobedu Hrvatske, bez obzira na to što će određena razlika u odnosu prema istorijskim događajima možda uvek postojati u delu stanovništva".

"Sigurno, treba još vremena da se to dogodi, ali dogodiće se. Posebno ako oni koji nose odgovornost za Hrvatsku, političari, a i drugi koji stvaraju javno mnenje, daju tome svoj jasan doprinos", rekao je Josipović za "Jutarnji list".

Govoreći o pomirenju Hrvata i Srba, Josipović je rekao da je to pomirenje u Hrvatskoj dugoročna pretpostavka razvoja, ali da "većinu Hrvata i Srba u Hrvatskoj ne treba posebno miriti, jer u mnogim sredinama žive građanski život u kojem nije važno koje je ko nacionalnosti".

"Ali, znamo da puno pomirenje nije moguće bez rešavanja brojnih otvorenih pitanja. Setimo se najvažnijeg, nestalih osoba, njih gotovo dve hiljade Hrvata i Srba. Tu je pitanje granica, sukcesije bivše zajedničke države, imovinski problem, oteto kulturno blago odneseno iz Hrvatske, problem Srba koji su izbegli nakon 'Oluje", podsetio je predsednik Hrvatske.

Govoreći o odnosima sa BiH, Josipović je rekao da Hrvatska podržava teritorijalnu celovitost BiH i želi da unutrašnje probleme njeni političari reše dogovorom.

"Želimo dobre odnose sa sva tri konstitutivna naroda, uz poštovanje naše ustavne obaveze o posebnoj brizi za Hrvate koji žive van Hrvatske. Siguran sam, tri konstitutivna naroda u BiH i njeni građani imaju snage sami da reše međusobne odnose. Hrvatska će politički i tehnički podržati svoje susede na putu u EU", rekao je Josipović.

2024 © - Vesti online