Nedelja 07.08.2011.
10:06
Beta

Direkcija za restituciju radi bez direktora?

Milan Parivodić
 

On je agenciji Beta rekao da ta direkcija dobro radi svoj posao i da nema nikakvog opravdanja da je Vladimir Todorović i dalje bez ovlašćenja da potpisuje rešenja u Direkciji kao njen direktor, jer mu je mandat istekao krajem prošle godine.

Prema rečima Parivodića, 70 do 80 rešenja koja su već pripremljena u Direkciji ne mogu se provesti, jer nema ko da ih potpiše. On je ocenio da je dobra stvar u novom nacrtu zakona o restituciji to da je Direkcija za restituciju ostala ključni nacionalni organ za rešavanje tog pitanja, istučići da se za to izborila javnost.

"Postojale su ideje da se Direkcija ukine, postojale su i ideje da se ukine zakon o crkvenoj restituciji, koji odlicno funcioniše i prema kojem je Direkcija Srpskoj pravoslavnoj crkvi već vratila oko 40 odsto imovine otete u vreme komunizma", rekao je Parivodić.

Prema rečima. pitanje restiticije je jedno do pitanja koje treba rešiti da bi strani investitori bili mnogo otvoreniji za ulaganje u Srbiji.

Pored zakona o restituciji potrebno je, kako je rekao, rešiti i pitanje opšteg zakona o svojini i zakona o javnoj svojini, koji reguliše državnu svojinu, odnosno svojinu Republike, lokalnih samouprava i autonomnih pokrajina.

"Dok god ta tri zakona ne budu rešena i dokle god nemamo rešenje zakona o planiranju i izgradnji koji brzo daje građevinske dozvole imaćemo ozbiljne teškoće u prometu i gradnji nekretnina i sve to zajedno će bitno smanjivati društveni proizvod", rekao je Parivodić, koji je predsednik firme Forin invest.

2024 © - Vesti online