Nedelja 07.08.2011.
04:18
Vestionline

Zabrinjavajući pozdravi Gotovini i Markaču

"Vrlo je zabrinjavajuće i opasno kada se nepravosnažno osuđene osobe, koje su optužene za najteže ratne zločine, pozdravlja na takvom mestu i u takvoj prilici", rekao je za televiziju Nova funkcioner SDSS-a koja je koalicioni partner vladajućeg HDZ-a.

Proterivanje Srba kao osnov hrvatske države: Ivo Josipović i Jadranka Kosor

Premijerka Jadranka Kosor juče je na svečanosti obeležavanja Dana pobede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 16. godišnjice vojno-policijske akcije Oluja posebno pozdravila Antu Gotovinu i Mladena Markača, navodi Hina.

Akcijom Oluja, koja je počela 4. avgusta 1995, pod hrvatsku upravu su vraćeni poslednji delovi teritorije koje su držali pripadnici srpskih vojnih jedinica, a dovela je do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske.

Haški tribunal osudio je prvostepeno 15. aprila ove godine hrvatskog generala Antu Gotovinu na 24 godine, a Mladena Markača na 18 godina zatvora zbog zločina nad sprskim stanovništvom Kninske krajine tokom i posle operacije Oluja 1995. godine, dok je Ivana Čermaka oslobodio krivice.

Prema presudi su Gotovina koji je zapovedao Olujom, i Markač kao komandant specijalne policije, bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata, koji je predvodio tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman, a čiji je cilj bilo proterivanje sprskog stanovništva iz Kninske krajine.

2024 © - Vesti online