Subota 06.08.2011.
22:29
Večernji list

Vanredno stanje u katoličkoj crkvi

"Niko više ništa ne sme da preduzima, komentariše ili izjavljuje o slučaju Dajla, jer će biti kažnjen najstrožim crkvenim kaznama", saznaje ovaj list.

Porečko-pulskom biskupu monsinjoru Ivanu Milovanu zabranjena je bilo kakva komunikacija i pozvan je na poslušnost, kao i velečasnom Ivanu Jakovljeviću, koji je poslednjih dana javnost obaveštavao o svim događajima u Istri.

Šta će biti sa Istrom: Benedikt XVI i Ivo Josipović

Hrvatska biskupska konferencija u ovom trenutku, praktično, nema više nikakvu autonomiju i ovlašćenja samostalnog odlučivanja, već je to preuzeo Vatikan posredstvom nuncija monsinjora Roberta Kasarija, koji je svim biskupima odredio maksimalnu suzdržanost i da se ne mešaju u posljednja dešavanja u Istri, sve dok Vatikan ne riješi taj slučaj.

Za Vatikan je to i dalje unutarcrkveno pitanje i budući da su istarski sveštenici na svom susretu u Pazinu najavili da će zemljište u Dajli vratiti državi, Vatikan sada kreće u inicijativu da se povuku sve žalbe koje su sa hrvatske strane uložene u slučaj "Dajla", kako bi ceo slučaj i formalno-pravno ostao samo u crkvenim okvirima, a tako isključivo u vatikanskoj ingerenciji.

To znači da Vatikan želi da se postavi iznad hrvatskih zakona i da ne poštuje hrvatski pravni sistem, konstatuje "Večernji list". Katolička crkva u svojoj novijoj istoriji nikada nije bila u ovakvoj situaciji, pa niko ne može da predvidi kako će se sve ovo završiti.

Niži kler u zemlji i katoličkim misijama u svetu revoltiran je držanjem kardinala Josipa Bozanića i izjavom Stalnog veća Hrvatske biskupske konferencije, kao i ponašanjem Vatikana koji je, kako kažu neki sveštenici, odlučio da ceo problem reši "batinom", a ne dijalogom.

"Celokupna situacija u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj u ovom trenutku mogla bi se nazvati `vanrednim stanjem`", dodaje list.

Papa Benedikt XVI naložio je Porečko-pulskoj biskupiji da Italijanima vrati samostan Dajla i zemljište pored Novigrada, odnosno imovinu vrednu 25 miliona evra, što Hrvatska odbija.

U Hrvatskoj je zaključeno da Vatikan zadire u hrvatski suverenitet, pošto je papa poništio odluku hrvatskog suda i naredio Porečko-pulskoj biskupiji da italijanskim benediktincima vrati nešto što je već plaćeno.

Ukoliko Italiji ta imovina ne bude vraćena, Pulska biskupija moraće u sledećih godinu da isplati četiri miliona evra, odlučila je posebna vatikanska komisija. Tome su se međutim, usprotivili katolički sveštenici u Poreču, koji ne žele da prihvate papin dekret, pa ih je papa Benedikt po brzom postupku smenio i postavio čoveka iz Španije na njihovo mesto, od koga očekuje da izvrši njegove zapovesti.

2024 © - Vesti online