Subota 06.08.2011.
17:42 >> 20:54h
Vestionline

''Na skali od 1 do 10, dogovor sa Kforom je jaka 8-ica''

"Na sastanku nije bilo disonantnih tonova. Imam utisak da smo veoma blizu postizanja pune saglasnosti, kao i da su država i građani na istom zadatku", rekao je Stefanović agenciji Beta posle sastanka sa predsednicima srpskih opština sa severa Kosova u Leposaviću.

Stefanović je posle skoro tročasovnog sastanka sa predsednicima opština rekao da smatra da svi, i građani i država, imaju zadatak da očuvaju jedinstvo i kazao da će Vlada uvek biti na raspolaganju svojim građanima.

Moramo biti strpljivi: Borislav Stefanović

On je ranije naveo da je siguran da odluka o primeni sporazuma koji je država Srbija postigla sa međunarodnom zajednicom ne treba da bude oivičen nekim rokovima, i dodao da sporazum štiti interese Srbije i građana na severu Kosova. Prema njegovim rečima, barikade su i dalje na putevima, ali napetosti su znatno smanjene i građani su svesni da ne žele i ne mogu mimo svoje države kao što ni država ne može mimo njih.

"Sigurno je da ćemo mi sa naše strane pomoći da oni izvrše svoj zadatak pošto su preuzeli odgovornost za to i da mi postepeno za šta imamo i podršku Kfora dođemo do pune primene postignutog sporazuma koji je privremen i koji će omogućiti nastavak dijaloga u Briselu", kazao je Stefanović.

Upitan da li Srbi blokadom krše sporazum sa Kforom koji je juče postignut, Stefanović je naveo da to nije kršenje sporazuma i da ne postoje bilo kakavi rokovi za uklanjanje barikade.

"U pitanju je samo vreme za koje imamo razumevanje i podršku da se u nekom normalnom periodu bez tenzije, bez emocija, izvrši taj deo dogovora i pošto imamo najčvršće garancije u sporazumu ne postoje više razlozi da građani ne ispune svoj deo sporazuma s obzirom da ga je država prihvatila", kazao je Stefanović.

On je kazao da je dogovorom sa Kforom, koji će trajati do 15. septembra, nađeno rešenje koje onemogućava Prištinu da ponovo pokuša da dovede Rosu ili takozvane kosovske carinike na administrativne prelaze.

"Sa te strane smo u potpunosti uspeli. Jeste problematičan deo koji se tiče ograničenja prometa robe, za preko 3,5 tone će morati da postoji humanitarni sertifikat, ali promet roba je omogućen i on će se nastaviti", naveo je Stefanović.

Prema njegovim rečima, na skali od jedan do 10, za državu Srbiju sporazum sa Kforom jeste jača osmica.

2024 © - Vesti online