Subota 06.08.2011.
16:10
Beta

Dogovor s KFOROM sprečava samovolju Prištine

Milivoje Mihajlović: Dogovor smanjuje i rizike od incidenata
 

Mihajlović je u izjavi dostavljenoj agenciji Beta naveo da dogovor onemogućava eventualne jednostrane poteze dela privremenih vlasti u Prištini.

SLS podržala sporazum

Samostalna liberalna stranka (SLS) podržala je sporazum za rešenje krize na severu Kosova.

"SLS u prvom redu podržava dijalog jer se upravo dijalogom došlo do kompromisnog rešenja krize na severu Kosova. Za nas dijalog nema alternativu", piše u saopštenju SLS, koji je članica kosovske
vlade.

Ta stranka je odala priznanje svima koji su ucestvovali u smirivanju strasti, građanima na prisebnosti, a posebno na činjenici da u drugim delovima Kosova nije došlo do nestabilnosti.

Predstavnici Vlade Srbije i Kfora juče su postigli dogovor o kontroli administrativnih prelaza na severu Kosova.

"Ovakav sporazum omogućuje nastavak dijaloga, daje šansu miru, otklanja opasnosti od humanitarne krize i vraća život u normalne tokove", naveo je Mihajlović. Prema njegovim rečima, odgovornost za mir i bezbednost u pokrajini u potpunosti preuzima Kfor u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

"Dogovor koji je postignut za sever Kosova i Metohije u potpunosti je u funkciji opstanka, bezbednosti Srba u pokrajini i interesa države Srbije", naveo je Mihajlović. Mihajlović je dodao da dogovor istovremeno sprečava pokušaje nasilnog instaliranja prištinskih institucija u severnom delu pokrajine.

Predstavnici Vlade Srbije i Kfroa juče su postigli dogovor o kontroli administrativnih prelaza na severu Kosova. Juče je najavljeno da bi danas odbornici četiri skupštine opština sa severa Kosova trebalo da se izjasne da li prihvataju jučerašnji dogovor Vlade Srbije i Kfora.

Predstavnici Vlade Srbije zatražili su juče od Srba na severu Kosova da uklone barikade i poštuju sporazum postignut sa Kforom, ali su građani koji blokiraju put u selu Rudare odbili da deblokiraju put.

2024 © - Vesti online