Subota 06.08.2011.
15:12 >> 16:40h
Vestionline

SPO: Kosorova da se izvini zbog Oluje

Premijerka Hrvatske: Jadranka Kosor
 
U saopštenju SPO-a navodi se da "hrvatska premijerka veliča zločince i zločin", "umesto da se u ime Hrvatske izvini porodicama žrtava i da trazi oproštaj zbog zločina počinjenih u akciji 'Oluja'".

"Ukoliko ona (Kosor) misli da je slavljenje udruženog zločinačkog poduhvata put koji vodi ceo region u EU, time pokazuje da ne poštuje evropske vrednosti i odluke Međunarodnog suda u Hagu za ratne zločine", piše u saopštenju.

SPO je pozvao premijerku Hrvatske da poseti Jasenovac, Jadovno, Medački džep, Kapavicu, Gospić, Korićku jamu i položi vence žrtvama.

 "Demokratija Kosorove je ubijanje Srba?"

Koalicija udruženja izbjeglica u Srbiji saopštila je danas da je izjava hrvatske premijerke Jadranke Kosor na proslavi Dana pobede, u kojoj posebno pozdravlja generale Antu Gotovinu u Mladena Markača, skandalozna.

"Ona je suprostavljena evropskim vrednostima jer se ne poštuje odluka međunarodnog krivičnog suda u Hagu da je Oluja udruženi zločinački poduhvat čiji je cilj bio nasilno i trajno proterivanje srpskog naroda", navodi se u saopštenju Koalicije. To udruženje ocenilo je da država čiji najviši zvaničnici negiraju zločin i ne poštuju ljudska prava svojih građana druge nacionalnosti ne ispunjava osnovne uslove da postane članica Evropske unije.

"Takođe, izjava Jadranka Kosor vređa ubijene Srbe, među kojima su većina civili, ne samo tokom i posle hrvatskih operacija Oluja, Bljesak, Medački džep, Miljevački Plato i Maslenica nego i u nizu hrvatskih gradova koji su bili izvan područja pod zaštitom UN", navodi se u saopštenju Koalicije udruženja izbeglica.

Udruženje navodi da je posebno sramna izjava Jadranke Kosor da su hrvatske vojne operacije bile pobede demokratije i slobode nad velikosrpskom Miloševićevom politikom agresije.

"Da li Jadranka Kosor pod slobodom i demokratijom podrazumeva ubijanje
srpskih civila, među kojima je bilo stogodišnjaka, sistematsko uništavanje preko 1.000 srpskih naselja, sistematsko sprečavanje ili otežavanje povratka prognanih Srba, zločine počinjene nad srpskim povratnicima?", pitaju iz Koalicije udruženja izbeglica.

2024 © - Vesti online