Subota 06.08.2011.
14:51
Beta

Mrkonjić pozvao putare da se vrate na posao

Ministar infrastrukture, Milutin Mrkonjić, veruje u skoriju isplatu zaostalih zarada
 

Mrkonjić je novinarima koji su danas prvi prešli preko novog mosta u Beškoj kazao da nakon dogovora Nibens grupe i banaka očekuje da "ovih dana banke skinu blokade sa računa preduzeća te grupe".

Preduzeća iz grupe Nibens imaju više od 5.000 zapošenih, a pet putarskih preduzeća iz te grupe održava više od 40 odsto puteva u Srbiji i učestvuje u izgradnji autoputa na Koridoru 10 kroz Srbiju. Pored putarskih preduzeća deo grupe su i Partizanski put, Signalizacija put, Kamen Nibens, "Straževica", ZGOP, i Budućnost, dok je ugovoro o privatizaciji Fabrike maziva (FAM) iz Kruševca
raskinut.

Mrkonjić je zamolio radnike za strpljenje, navodeći da je obaveza države da na poslove vrati svih pet putarskih firmi iz Nibens grupe.

"Poslove im niko neće oduzeti, i što se mene tiče već sutra mogu da se vrate na izgradnju korodira 10", rekao je on navodeći da u narednih mesec dana neće biti raskida ugovora o privatizaciji.

Predstavnici banaka, Vlade Srbije i Nibens grupe dogovorili su juče plan restrukturiranja pet putarskih preduzeća iz Nibens grupe, kojim će se izbeći likvidacija preduzeća i omogućiti ukidanje blokade računa firmi.

Predstavnici Samostalnog sindikata putara Srbije, koji predstavljaju radnike u pet putarskih preduzeća Nibens grupe, napustili su sastanak o planu restrukturiranja te firme i najavili da će 9. avugusta blokirati radove na Koridoru 10, ako radnici danas ne dobiju plate, koje ne primaju od marta.

Računi 12 preduzeća iz grupe Nibens su blokirani zbog duga bankama, dobavljačima i državi koji ukupno iznosi oko 180 miliona evra, od čega su potraživanja banaka oko 130 miliona evra. Najveći poverilac je AIK banka.


Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković i sedam rukovodilaca preduzeća te grupacije uhapšeni su u maju pod sumnjom da su oštetili kruševačku fabriku maziva FAM za 32 miliona evra.

2024 © - Vesti online