Subota 06.08.2011.
13:31
Vestionline

Kamikaze testirale most kod Beške

Most kod Beške

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić rekao je novinarima da će testiranje mosta trajati oko mesec dana, posle čega će u septembru biti pušten u saobraćaj. Prema njegovim rečima polovinom septembra će za saobraćaj biti otvorena čitava deonica punog profila autoputa na severnom kraku Koridora 10 kroz Vojvodinu, čiji je deo i most "Beška".

On je čestitao izvođačima na "odlično urađenom poslu" i kazao da je kao resorni ministar zadovoljan što se u Srbiji mnogo gradi.

Zamenik direktora projekta Slobodan Mitrović je kazao da je austrijska kompanija "Alpina" tri godine radila na tom projektu, i izrazio zadovoljstvo što su radovi došli do samog kraja, jer su mostovi kod Beške dva najveća mosta na Dunavu.

Mitrović je rekao da je najteže bilo izvoditi radove u reci, jer je trebalo voditi računa o temeljima postojećeg mosta, što je zahtevalo dosta uloženog vremena i truda.

Novi most preko Dunava, u blizini Novog Sada, dugačak je 2,2 kilometra i najduži je most preko Dunava u Evropi, a po silueti se ne razlikuje od susednog starog mosta. Zavisno od vodostaja Dunava, najviša tačka mosta može dosezati i do 60 metara, a 43 stuba koja nose most, idu ispod nivoa Dunava, čak do 36 metara.

Most na Dunavu kod Beške nalazi se na putnom pravcu E-75, na autoputu od Novog Sada ka Beogradu. 

2024 © - Vesti online