Subota 06.08.2011.
11:08
RTS

Ima li u Srbiji recikliranog mleka?

Proizvođači tvrde da pasterizacija na 190 stepeni jednostavno nije moguća

Iako se nigde nije konkretno navelo da se u srpskim prodavnicama nalaze reciklirana mleka, potrošače je zabrinula informacija da takva praksa postoji u zemljama regiona.

U "Imleku" kažu da su pod stalnim inspekcijskim nadzorom i kontrolom i da poštuju međunarodne sertifikate i standarde koji ni u kom slučaju ne dozvoljavaju reciklažu mleka. Direktorka proizvodnje "Imlek" Nataša Tucović tvrdi da nije čula za tehnologiju koja na tako visokim termičkim tretmanom tretira mleko koje se vraća u upotrebu.

"U 'Imleku' to nije slučaj, a sigurna sam da nije ni u zemlji ni u okruženju. Jednostavnom logikom i testom kod kuće možete napraviti probu kada mleko termički više puta obratite. A sigurna sam da se dese organoleptičke promene koje se mogu konzumacijom registrovati", navela je Tucovićeva.

U Upravi za veterinu tvrde da se u Srbiji mleko kome je prošao rok trajanja uništava, jer se, prema propisima koji se usklađuju sa evropskim, takva roba nikako ne sme vraćati u proizvodni proces. Siniša Kotur iz Uprave za veterinu kaže da se mleko redovno kontroliše.

"Mleko je veoma osetljiva životna namirnica i kao takva je svugde u svim zemljama, i u regionu i u EU, regulisan propisima koji pokrivaju zahteve stroge od štale do trpeze tako da zakonske regulative ne postoje koje bi odobrile ponovno recikliranje mleka", istakao je Kotur.

Potrošači se mejlovima upozoravaju i na to da brojevi na tetrapaku označavaju koliko je puta mleko reciklirano, dok proizvođači objašnjavaju da se takve oznake odnose isključivo na ambalažu. 

U Veterinarskoj inspekciji pojašnjavaju da sporni brojevi koji se nalaze na tetrapaku služe za identifikaciju rolni tokom proizvodnje ambalažnog materijala. 

Panika izazvana saznanjem da se mleko reciklira zahvatila je i ostale zemlje bivše jugoslavije, a sve je krenulo od mejla osobe koja se potpisuje kao dr. Andrej Gregori iz ljubljanskog Zavoda za naravoslovje, odnosno Instituta prirodnih nauka. On u svom pismu obaveštava potrošače da u mlekare Sloveniji imaju zakonsku dozvolu da mleko recikliraju pet puta pošto mu prođe rok trajanja. To se, navodno, vrši pasterizacijom na 190 stepeni Celzijusa, a potom prepakuje i vraća na rafove.

Takozvani dr. Gregori je i tvorac teorije o brojevima na ambalaži melka koji označavaju koliko je puta ono reciklirano. "Pretpostavimo da je napisani broj 12345. Na deklaraciji napiše: 12 45, broj 3 nedostaje - to znači da je mlijeku 3 puta protekao rok i toliko puta je bilo ponovo prekuhano", piše u njegovom mejlu.  

2024 © - Vesti online