Petak 05.08.2011.
21:20 >> 22:05h
Beta

Građani odbili da sklone barikade

Blokade ostaju do daljnjeg
 

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je za agenciju Beta da je sporazum "neprecizan" i da je nejasno koja roba može da pređe administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Pantić je za agenciju Beta rekao da je zajednička sednica odbornika četiri opštine sa severa Kosova zakazana za sutra u 12 sati. Predstavnici Vlade Srbije zatražili su pre toga od Srba na severu Kosova da uklone barikade i poštuju sporazum postignut sa Kforom, ali su građani koji blokiraju put u selu Rudare odbili da deblokiraju put.

Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović su, pre obraćanja građanima u Rudaru, tri sata o sporazumu razgovarali sa predsednicima opština na severu Kosova. Nakon što je Stefanović završio obraćanje građanima, njima su se obratili i predsednici opština. Oni su upitali Srbe da li će da sklone barikade, na šta su oni naveli da neće. Odlučeno je da barikade budu zadržane najmanje do sutrašnje sednice.

Šef tima Vlade Srbije Borislav Stefanović rekao je pre toga građanima da je sporazum sa Kforom postignut i da iza tog sporazuma stoji država Srbija.

Stefanović je pozvao građane da poštuju sporazum uprkos svim manjkavostima i naveo da ako to ne učine neće biti daljih pregovora sa predstavnicima međunarodne zajednice.

On je meštanima kazao da će na dva administrativna prelaza ka Srbiji, Jarinje i Brnjak, situacija ostati ista, odnosno da će ih kontrolisati Kfor, ali da na njima neće biti albanskih carinika, "simbola takozvane države Kosovo", kao ni kosovskih specijalaca na severu Kosova.

Prema njegovim rečima, na prelazu Brnjak od danas pa do kraja važenja sporazuma biće policajci srpske nacionalnosti u sastavu Policije Kosova iz opštine Zubin Potok. Precizirao je da će na prelazu biti 28 policajaca Srba i tri Albanca.

"Nema takozvane kosovske carine", rekao je Stefanović i dodao da je sporazum postignut sa Kforom privremen, da ima pune međunarodne garancije i garancije države Srbije, kao i da će trajati dok se "ne postigne neki sporazum sa Briselom".

On je dodao da sporazum "nije idealan", kao i da je pregovarano u "lošim okolnostima".

"Ono što je sigurno da ovaj sporazum, sa svim manjkavostima, obezbeđuje mir, da neko ne pokuša da uradi ono što su već pokušali da urade", rekao je Stefanović. Dodao je da će prelaze moći slobodno da prelaze kamioni do 3,5 tona nosivosti, a da će svi veći kamioni morati da imaju sertifikat koji će izdavati Crveni krst.

"Ali, barikade moraju da se uklone", naveo je i dodao:"Ako ne prihvatite ovo, pregovorima je kraj".

Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović potom su napustili blokadu, dok su predsednici srpskih opština ostali sa meštanima koji 12 dana blokiraju put.

2024 © - Vesti online