Subota 06.08.2011.
08:00
Beta

Država finansira preglede kod privatnika?

Lekarski pregled o trošku fonda i kod privatnika?

Na konferenciji za novinare Udruženja Klub zdravlje Hadžitanović je rekao da su građani Srbije primorani da se leče isključivo kod lekara u državnim ustanovama i da to predstavlja direktno kršenje prava pacijenata.

On je kazao da bi mogućnost izbora lekara i lečenja u privatnom sektoru uticalo na smanjenje lista čekanja na određene zdravstvene usluge i rasterećenje državnih ustanova, jer bi privatnicima zbog većeg priliva pacijenata pregledi za jedan evro bili isplativi.

"Ne očekujem da Vlada Srbije u narednih nekoliko meseci menja sistem, ali bi novim zakonom trebalo omogućiti pravo na izbor lekara i u privatnom sektoru", rekao je Hadžitanović.

Urednica sajta “Zdravoskop“ Zorica Marković ukazala je da je za uvođenje prava na izbor lekara neophodna reforma sistema zdravstvenog osiguranja i dodala da 90 odsto učesnika ankete sajta “Zdravoskop“ podržava predlog da pacijenti mogu imati izabranog lekara i u privatnoj praksi.

Markovićeva je ocenila i da nova odredba u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koja obavezuje na poštovanje pacijentovog vremena predstavlja značajno poboljšanje u ostvarenju prava pacijenata.

Udruženje Klub zdravlje predložiće Ministarstvu zdravlja vraćanje savetovališta za pojedine bolesti, a iniciraće i da se podzakonskim aktima omogući lekarima specijalistima da propisuju recepte, kao i uvođenje volonterskih specijalizacija, rečeno je novinarima.

2024 © - Vesti online