Petak 05.08.2011.
17:46
Beta

BiH rizikuje da izgubi 100 miliona evra pomoći

BiH rizikuje da izgubi 100 miliona evra pomoći: Renco Davidi

"Proces programiranja aktivnosti koje bi bile realizovane iz datih EU fondova počeo je ranije tokom ove godine i trebalo je da bude okončan do 1. jula, međutim uključeni akteri iz BiH do sada nisu postigli sporazum u pogledu projekata koji bi se finansirali iz ovih EU fondova", saopštio je Davidi.

On je dodao da "Bosna i Hercegovina tako rizikuje da izgubi 96 miliona evra pomoći na štetu svojih građana".

"Kroz predviđene projekte bi, između ostalog, bile osnažene službe pravosuđa i javne uprave, pomognut razvoj srednjih i malih preduzeća, finansirana izgradnja puteva, te održavanje voda i upravljanje otpadnim materijalom, kao i pomoć obrazovanju, socijalnoj inkluziji i zapošljavanju građana BiH", naveo je Davidi.

On je ukazao da je EU izuzetno zabrinuta jer bi usled stalnih političkih prepiranja građani BiH mogli da budu "kažnjeni".

Istakao je takođe da će tokom avgusta ponuditi pomoć u pronalaženju kompromisnog rešenja i izrazio nadu da će "politički lideri biti u mogućnosti da svojim građanima na ovom konkretnom primeru pokažu da su evropske integracije i dalje prioritet za BiH".

Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) je namenjen ciljanom pružanju pomoći zemljama koje su kandidati ili potencijalni kandidati za članstvo u EU, u periodu od 2007. do 2013. godine.

Od 2007. godine, Bosni i Hercegovini je do sada dodeljeno 295 miliona evra pomoći.

U periodu od 2007. do 2013. godine, Bosna i Hercegovina ima pravo na pomoć EU u vrednosti više od 660 miliona evra, saopšteno je iz delegacije EU u Sarajevu.

2024 © - Vesti online