Petak 18.12.2009.
10:10
Vestionline

Penzioner u misiji spašavanja samoubica

Ovde Jukio Šige provodi dane
Jukio Šige, policajac u penziji, poslednjih pet godina posvetio je misiji spašavanja samoubica koje dolaze u njegovo mesto da skokom u more završe sa svojim životom. Sa grupom volontera koje je okupio, ovaj Japanac je do sada spasio 222 osobe, što ga je učinilo nacionalnim herojem. Ekipa od 77 volontera pruža hranu, smeštaj i pomoć u pronalaženju posla onima koje spasu.


Kaže da je počeo sa patrolama kada se razbesneo zbog neaktivnosti lokalnih vlasti da urade nešto povodom ovog problema. Samo ove godine Šige i njegovi prijatelji su spasili 54 osobe, što je više od trećine onih koje je policija zaustavila.


Šige smatra da je njegov pristup ljudima koji su krenuli da oduzmu sebi život veoma jednostavan: kada pronađe takvu osobu lagano i diskretno hoda pored nje i započinje razgovor kao i svaki dokoni penzioner. Osoba, prvo iznenađena neočekivanom pažnjim, ubrzo otvara dušu, pušta suze i napokon odustaje od svoje odluke. Šige tvrdi da su najsrećniji kada saznaju da postoji neko ko je spreman da sasluša njihove probleme.


"Oni samo sede ovde, sami, nadajući se da će im neko prići“, prepričava Jukio Šige svoja zapažanja. Jedanput je spasao stariji bračni par koji je hteo zajedno da se ubije i odveo ih u policijku stanicu, gde im je policajac dao novac da odu u neko drugo mesto ako žele to da ponove. Nekoliko dana posle tog događaja Šige je dobio oproštajno pismo od njih, samo par sati pre nego što su se ubili u susednom gradu.


"Nastaviću ovo da radim dok se vlada ne sabere i ne učini nešto. Ne mogu da dozvolim da njihova neaktivnost odnese još neki, tako dragoceni, život“, završava Šige.

2024 © - Vesti online