Petak 05.08.2011.
12:46
Vestionline

Evo zašto nije trebalo smanjivati Kfor

Nema ko da ga sluša: Dragan Šutanovac

U saopštenju se navodi da je Šutanovac to izjavio u razgovoru sa pomoćnikom sekretara odbrane SAD za poslove međunarodne bezbednosti ambasadorom Aleksanderom Veršbouom, povodom nedavne jednostrane akcije specijalnih jedinica Kosovske policijske službe.

Šutanovac je naglasio da će se nastaviti saradnja sa Kforom na terenu, kao i da upravo ova situacija pokazuje zašto se Srbija protivi smanjenju broja pripadnika međunarodnih snaga.

Veršbou se složio da rešenje kosovske krize treba tražiti u diplomatskim i mirnim sredstvima, i podržao aktivnosti državnog vrha Srbije u nastojanjima da se kriza reši nastavkom dijaloga između Beograda i Prištine, navodi se.

On je podržao reforme sistema odbrane i naglasio značaj povećanja učešća pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama pod okriljem UN i početak angažovanja u misijama EU, kao znak partnerstva u održavanju mira u svetu.

Tokom posete SAD, ministar Šutanovac se sastao sa generalom Kregom Mekkinlijem, šefom Biroa Nacionalne garde SAD i generalom Deborom Ašenherst, komandantom Nacionalne garde Ohaja.

Srpski ministar je sagovornike iz Amerike upoznao sa političko - bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji, naglašavajući značaj smirivanja tenzija, postizanja prelaznog dogovora i ponovnog otvaranja dijaloga i istakao da jednostrane akcije nisu u interesu niti jedne strane, kao ni mira u regionu.

Razgovarano je i o bilateralnoj vojnoj saradnji između SAD i Srbije, njenom daljem unapređenju, posebno o nastavku dobre saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja.

Ministar Šutanovac se sastao i sa kongresmenom iz Ohaja Majklom Tarnerom.

2024 © - Vesti online