Petak 05.08.2011.
08:49
Beta

Srbi pozivaju na strpljenje i miran protest

Blokada puta u mestu Rudare

Srbi na severu Kosmeta nastavili su da organizuju barikade na putevima ka administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje, jer dogovor o prevazilaženju krize još nije postignut.

Besplatan prevoz do barikada

 

Kosmetprevoz organizuje besplatan prevoz gradjana do barikade u Rudaru i nazad.

Polasci ka Rudaru su u 15 do 6 ujutru, u 15 do 12, 15 do 6 uveče i u 15 minuta pre ponoći.

 

Povratak je u 6 ujutru, u podne, u 6 popodne i u ponoć. Troškove prevoza snosi SO Kosovska Mitrovica.

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković preneo je okupljenima na Rudaru da mu je sinoć komandant Kfora Erhard Biler rekao da na barikadama sede kriminalci.

"Rekao sam mu da to nije istina i da ovde sedi narod koji se bori za svoja legitimna prava", rekao je Nedeljković.

On je apelovao na državni vrh Srbije i pregovorački tim Beograda za koje je, kako je naveo, zna da su na stalnoj vezi sa SAD i EU, da ostanu istrajni na ispunjenju srpskih zahteva.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović zatraži je konkretan odgovor od države Srbije i predsednika Borisa Tadića šta će učiniti povodom zahteva koje su Srbi postavili.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić posebno se osvrnuo na dezinformacije kojih je u poslednje vreme, naveo je, sve više, a jedna od njih i da je lokalno rukovodstvo u svađi.

"Ja ovde pred vama odgovorno tvrdim da to nije tačno i da nema te sile koja u ovoj situaciji može posvađati rukovodioce opština na severu i načelnika Kosovsko-mitrovačkog okruga", rekao je Ristić.

"Nećemo nikoga voditi u rat, nećemo nikoga voditi u smrt, ali ćemo istrajati u našoj pravednoj borbi", kazao je Ristić.

Roba ponovo ulazi na prelaz Brnjak

 

Prelaz Brnjak otvoren je za prelaz hrane i humanitarne robe iz Srbije, rečeno je agenciji Beta.

 

Isti je slučaj i na drugom prelazu ka centralnoj Srbiji, Jarinju u opštini Leposavić.

Osim u Rudaru, gde je fizički nemoguće brzo ukloniti barikade, Srbi dozvoljavaju prolazak konvoja koji za vojnike na severu dovoze hranu, vodu i gorivo od preksinoć, a od ishoda pregovora zavisiće hoće li barikade biti potpuno uklonjene ili će biti ojačane.

Komandant Kfora Erhard Biler i šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislav Stefanović u jučerašnjem razgovoru nisu usaglasili sve stavove kojim bi se rešila kriza nastala 25. jula, posle jednostrane odluke Prištine da na sever Kosova dovede albanske carinike i policajce.

 

Blokada pogađa i Albance sa juga

 

Odluka vlasti u Pritini da ne dozvole uvoz robe iz Srbije ozbiljno je pogodila i albanske privrednike iz Preševa i Bujanovca koji svoje proizvode u najvećoj meri plasiraju na kosovsko tržište, izjavio je lider Demokratske unije Albanaca Rahmi Zuljfiju.

Zuljfiju je agenciji Beta izjavio da je od uvođenja blokade na robu iz Srbije nekoliko firmi iz Preševa koje se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda i pića na ivici da prekine proizvodnju jer nema gde da plasira proizvode koji imaju ograničeni rok trajanja.

Zuljfiju je naveo da "ne može da proceni koliki je broj firmi čiji su vlasnici Albanci iz Preševa i Bujanovca pred zatvaranjem zbog blokade prodaje robe na Kosovu, ali da su blokadom pogođene sve firme koje su imale malo veću proizvodnju i koje su računale na kosovsko tržište".

2024 © - Vesti online