Petak 18.12.2009.
07:54
Vestionline

Zašto je Marija bezgrešno začela Isusa?

Njihova lica jasno govore o čemu se radi. Katolička crkva ovaj put nije pogrešno protumačila.
Plakat prikazuje polugole Josifa i Mariju u krevetu dok je iznad njih uz rečenicu "Jadni Josif " stoji njegov citat “Teško je slediti Boga”. Prema reakciji Katoličke crkve plakat sugeriše da su Josif i Marija imali seksualni odnos u kome Josif nije bio uspešan, a Marija zadovoljena božanskim dodirom.


Na Internetu se razvila burna debata oko spornog plakata. Prednjače oni koji osuđuju slobodouman umetnički prikaz Svete porodice i smatraju da je njihovo skrnavljenje satanistički čin. Ali, ima i liberalnijih stavova koji podržavaju razlike u mišljenju.


Sam vikar koji je izazvao celu buru kaže da je tim delom hteo da otvori dijalog o Božiću i samom Isusovom začeću. Vikar je u svoj zajednici poznat kao osoba otvorenih stavova prema veri i diskusiji o njoj.


Prema njegovom mišljenju važno je razbiti stereotipe prema kojima je Bog osoba isključivo muškog roda, a jedna od stvari koje treba dovesti u pitanje je i bezgrešno Marijino začeće i Josifova ulogu u svemu tome.


Mnogi Novozelanđani nisu bili otvoreni za vikarovo poimanje vere, tako da ni plakat nije dugo opstao. Nekoliko sati posle postavljanja neko ga je iscepao i prešarao sprejom. 

2024 © - Vesti online