Petak 05.08.2011.
05:37
Vestionline

Artemije udario na SPC i Ameriku

Nekadašnji episkop raško-prizrenski lišen je episkopskog čina kanonskom presudom Sabora SPC, a njegovi prestupi materijalno-finansijske prirode predmet su krivičnog postupka pred nadležnim sudskim organima Srbije, navodi se u saopštenju Sinoda SPC.

Čemu to?: SPC je uz saopštenje na svom Internet sajtu postavila nekoliko fotografija nekadašnjeg episkopa raško-prizrenskog Artemija, među kojima su i one sa Bilom Klintonom, Ibrahimom Rugovom, Medlin Olbrajt, Ričardom Holbrukom itd.

Sinod kaže da je Artemije "vođa parasinagoge ili nezakonite, neblagoslovene i od Crkve nepriznate zajednice" i da "ulaže napor da stvori i pravi raskol" kao i da "tranformaciji parasinagoge u pravi raskol treba da posluži i njegov pohod na Srpstvo u Americi".

Poručujemo organizatorima njegovog boravka u Americi da svojim postupanjem ne doprinose ni svetosavskom miru i slozi u krilu naše mučeničke Crkve, ni jedinstvu svetoga Pravoslavlja, kaže Sinod.

Naprotiv, poručuje Sinod, "neosnovanom politizacijom slučaja svrgnutog vladike i propagiranjem njegovih klevetničkih teza oni deluju na nesvetosavski i nepravoslavan način, na veliku štetu i sramotu srpstva, a na radost njegovih neprijatelja".

2024 © - Vesti online