Četvrtak 04.08.2011.
16:48
Vestionline

Gadafi sklapa savez sa islamistima?

Bićemo kao Iran, pa šta: Saif al-Islam Gadafi

"Liberali će pobeći ili će biti ubijeni. Uradićemo to zajedno. Libija će izgledati kao Saudijska Arabija ili Iran, pa šta", izjavio je Saif al-Islam Gadafi.

Vodeći libijski islamista Ali Salabi potvrdio je da je razgovarao sa Saifom Gadafijem, ali je odbacio bilo kakvu pomisao o savezu sa Gadafijevom vladom.

On je rekao da libijski islamisti podržavaju poziv pobunjeničkih lidera na stvaranje pluralističkog demokratskog društva bez Gadafija i njegove porodice.

Gadafi je prethodno tvrdio da je teroristička mreža Al Kaida umešana u pobunu protiv njega.

U zemlji od sredine februara traju borbe snaga režima protiv pobunjenika a vojna operacija NATO, koja je pokrenuta s ciljem zaštite civila, počela je 19. marta, posle usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Gadafijev sin je juče rekao da će sukobi trajati dok ne bude slomljena petomesecna pobuna, bez obzira da li će NATO zaustaviti svoje vazdušne napade, ostavivši malo prostora za diplomatske napore u rešavanju krize, prenosi agencija "Ria novosti".

"Niko ne bi trebalo da misli da ćemo posle svih žrtava koje smo podneli i mučeništva naših sinova, braća i prijatelja, prestati da se borimo. Zaboravite to", rekao je Saif al-Islam obraćajući se porodicama koje su raseljene iz Bengazija, uporišta pobunjenika.

2024 © - Vesti online