Četvrtak 04.08.2011.
15:07
J. L. Petković - Vesti

Gračanica: Nema kiseonika ni lekova, dečak za dlaku izbegao smrt

- Reč je o dečaku romske nacionalnosti – H. B. starom 13 godina, iz Gračanice koji boluje od bronhijalne astme. Zbog nedostatka lekova dete danima nije uzimalo propisanu terapiju i jutros je dobilo napad gušenja i otežanog disanja, zbog čega je doveden u našu zdravstvenu ustanovu, saopštio je kolegijum.

Dom zdravlja u Gračanici


Dečak je odmah pregledan i dijagnostifikovan težan napad bronhijalne astme. Međutim, mališanu doktori nisu mogli da daju prepisanu terapiju.


- Problem je nastao jer nismo imali kiseonika u velikoj boci, a doza leka za inhalaciju je bila na minimumu (ostao je jedan milimetar). Iskoristili smo priručnu bocu kiseonika, male boce iz ručnog kompleta dežurnog lekara, dok je preostala doza inhalacionog leka bila dovoljna da se dete zbrine za 15- 20 minuta, koliko je trajao transport vozilom hitne medicinske pomoći KBC Gračanica do Klinike za pedijatruju Sveti kralj Milutin u Lapoljem selu, gde je dečak hospitalizovan, objašnjavaju.


Lekari Doma zdravlja Gračanica apeluju da se propuste svi konvoji lekova i kiseonika, jer su životi pacijenata ugroženi i posledice nedostatka medikamenata mogu imati tragičan ishod.

2024 © - Vesti online