Četvrtak 04.08.2011.
15:46
Beta

SNV poziva na bojkot Crnogoraca

SNV propagira nacionalnu segregaciju u Crnoj Gori

"Kada bismo imali političke partije, institucije i crkvu koji bi kod srpske populacije gradili čvrst stav prema crnogorskoj zajednici, bojkotovali njene skupove i jasno ih odvajali u ličnom i svakodnevnom životu, mi (Srbi) bi opstali kao narod u Crnoj Gori", kazao je istoričar Vukić na skupu u Podgorici posvećenom kolektivnim pravima Srba u Crnoj Gori.

Vukić je ocenio da ni opoziciji u Crnoj Gori, ni vlastima u Beogradu "ne odgovara postojanje srpske zajednice u Crnoj Gori", zbog čega je mišljenja da je uslov opstanka te zajednice "čvrst i istrajan stav prema nacionalnim Crnogorcima i jasno odvajanje od njih".

Sa savetovanja o pravima Srba zatraženo je od vlasti da izjednače srpski i crnogorski jezik u obrazovnom sistemu i da ne menjaju nastavne programe "bez saglasnosti predstavnika i organizacija srpskog naroda".

Predsednik SNV-a Momčilo Vuksanović je ocenio da je nakon nedavnog popisa stanovništva u Crnoj Gori "nastavljena planska diskriminacija srpskog naroda" i da je "ona posebno izražena prema upotrebi srpskog jezika u obrazovnom sistemu".

SNV takođe traži da se školovanje za sve razrede osnovnih i srednjih škola nastavi i završi po postojećim nastavnim programima.

Za ovu školsku godinu u Crnoj Gori donet je novi nastavni program i štampani su novi udžbenici na crnogorskom jeziku.

2024 © - Vesti online