Četvrtak 04.08.2011.
15:16
B92

Helsinški odbor: Srbija i dalje kriva za sve!

Sonja Biserko

Helsinški komiteti zemalja regiona ocenili su da je situacija na Kosovu i Metohiji direktna posledica "destruktivnih delovanja režima u Srbiji" i dokaza da je "velikosrpski projekat samo prilagođen novim okolnostima".

"Takva politička delovanja predstavljaju pretnju za sve zemlje u regionu", upozorava predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko, dok predsednik Helsinškog odbora u Hrvatskoj Ivan Zvonimir Čičak veruje da je "za nastavak politike Miloševićevog režima odgovorna i međunarodna zajednica, koja nema strategiju ni konzistentnu politiku prema balkanskom regionu".

"Bosna i Hercegovina i Crna Gora stalni su taoci takvih namera vlasti u Beogradu, bez čije prećutne podrške, kako je rečeno, ni destruktivne snage u BiH ne bi mogle tako dugo da vode politiku razgradnje državnih institucija i blokade neophodnih političkih procesa", rečeno je na sastanku helsinških odbora u Mostaru.

Predsednik Helsinškog komiteta Crne Gore Slobodan Franović navodi da je "pod uticajem destruktivnih političkih delovanja iz Srbije i Crna Gora, koja se ni pet godina posle sticanja nezavisnosti nije uspela otrgnuti iz ruku političkih centara iz Beograda".

2024 © - Vesti online