Četvrtak 04.08.2011.
09:19
Lj. I. - Vesti

Vatikan uzvraća udarac Hrvatskoj

Vatikan je saopštio da je sukob u vezi sa imovinom samostana Dajla u Istri crkvene prirode, ali je instrumentalizovan i nastoji se da bude predstavljen u političkom i demagoškom ključu ''kao da se želi naškoditi Hrvatskoj''.

"Naprotiv, odluka Vatikana isključivo teži da se ponovo uspostavi pravda u Crkvi, iako samo delimičnim obeštećenjem'', navodi se u saopštenju iz Vatikana.

Papa Benedikt XVI

Da ne bi sve ostalo u rukavicama Vatikan je odredio i krivca - porečko-pulskog biskupa Ivana Milovana koji je optužen da nije sarađivao u pregovorima s benediktincima iz Praglije pokraj Padove u vezi sa vraćanjem imovine u Dajli.
 

Vatikan podseća da je Kardinalska komisija donela zaključke, koje je papa odobrio, da nekretnine, još u posedu Porečko-pulske biskupije, budu prenesene u vlasništvo hrvatskog pravnog lica Abazia, koje je u vlasništvu opatije Praglija, te je od Biskupije zatražena odšteta toj opatiji kao naknada za dobra koja je Biskupija otuđila ili su ona nepovratna.

Papa Benedikt XVI poništio je presudu hrvatskog suda i doneo odluku da porečka biskupija mora italijanskim benediktincima vratiti samostan i zemljište pokraj Novigrada.

U suprotnom im Biskupija mora u sledećih godinu dana isplatiti četiri miliona evra, odluka je posebne vatikanske komisije.

Vraćen Italijanima: Manastir Dajla kod Novigrada


 

Sporni samostan Dajla benediktincima je oduzela komunistička vlast, a osamostaljenjem Hrvatske isplaćena im je reparacija. Nalazi se uz more s terenom vrednim 30 miliona evra. Uprkos tome benediktinci nakon nekoliko godina ipak su zatražili da im bude vraćen samostan, ali ih je hrvatska strana odbila.

Bozanićeva odbrana

 

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić rekao je da bi bezobzirne i uvredljive primedbe na račun pape Benedikta XVI  u svakoj uljuđenoj zemlji morale naići na negodovanje.
 

"Žalosno je suočiti se sa istinom da je u Hrvatskoj gotovo postalo pravilo da se neko može vređati, bez ikakvih društvenih posledica", rekao je kardinal Bozanić koji se i nalazio u tročlanoj papskoj komisiji koja je Benediktu XVI pripremila odluku. Pojedini sveštenici su ustvrdili kako je "papa zapravo obmanut", što se može shvatiti i kao optužba na račun hrvatskog kardinala.

2024 © - Vesti online