Petak 05.08.2011.
12:25
AAP

Bajkerske bande dojadile Australijancima

"Finiksi" dočekuju svog člana u Adelejdu
 

Gospodin Porter izjavio je ovim da će se uskoro ovde početi sa primenom novog, strogog zakona protiv bajkera. Po njegovim rečima, nakon što je Vrhovni sud u Kanberi prošlog meseca odbacio sličan zakon u Novom Južnom Velsu, oni su onda u Zapadnoj Australiji preinačili svoj zakonski predlog tako da ne bi bio u sukobu sa Ustavom.


Pošto, međutim, novi propisi predviđaju da se cela grupa može proglasiti kriminalnom organizacijom, gospodin Poter najavljuje da njihovo usvajanje neće teći glatko. On veruje da će predlog biti podržan činjenicama o "Kofin čiters" i "Finksima" koji se bave trgovinom droge, proizvodnjom metilamfetamina, koriste se vatrenim oružjem i nasiljem koje se često pretvara u obračun dveju bandi.


Prvi deo zakona je, kaže on, način na koji sud može da odluči i proglasi grupu kriminalnom organizacijom. Drugi deo odnosi se na naloge o zabrani sastajanja članstva kao i veće kazne za članove uhvaćene u krivičnom delu.


Prošlog meseca, Vrhovni sud poništio je zakon koji je policiji davao ovlašćenja da od suda traži zabranu okupljanja članova bajkerskih bandi. Novi Južni Vels, međutim, ne odustaje. Premijer Bari O'Farel kaže da će pisati prvoj ministarki Džuliji Gilard sa zahtevom da se stane ukraj bajkerskim bandama koje deluju izvan zakona.

Doček za lidera


Policija Zapadne Australije priprema se za nove sukobe među bajkerima, a posle puštanja ove nedelje na slobodu Troja Merkantija, bivšeg člana "Kofin čitersa", a sada "Finksa". Kad je on, 2008. godine, prebegao u "Finks", a onda prebijen od članova svoje ranije grupe, došlo je do divljih sukoba između dve motociklističke bande koji nisu prestali do danas.


Merkantija je na izlasku iz zatvora Kasuarina čekao "odbor za doček" koji ga je smestio u dugačku limuzinu, a zatim prebacio na aerodrom da bi odleteo u Adelejd, gde "Finksi" imaju snažno uporište.

2024 © - Vesti online