Sreda 03.08.2011.
22:16
Vestionline

Prištinski mediji u ratnohuškačkoj i antisrpskoj propagandi

U prištinskim medijima svakodnevno izlaze tekstovi o naoružanim Srbima i njihovim pomagačima

U tekstu pod naslovom "Naoružani Srbi" list izveštava da je Univerzitet u severnoj Mitrovici (Prištinski univerzitet sa izmeštenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici) "Srbima naoružanim puškama AK - 47 u mestu Rudare, na severu Kosova, izdao indekse kako bi ih pokazivajući Kforu ili bilo kome ko ih legitimiše, dokazali da su samo studenti".

List "Koha ditore" je pre dva dana objavio navodnu tvrdnju Kfora da se na srpskim barikadama na severu pokrajine nalaze ljudi naoružani snajperima i da će se Kfor sa njima "odlučno suočiti". Kfor je u međuvremenu demantovao ovu informaciju, ističući da na barikadama "nema nikakvih snajperista" i da Srbi koriste svoje pravo da iskažu nezadovoljstvo, a to čine na "veoma prijateljski način".

Ipak, tu "vest" preneo je austrijski medij "Die Presse", kao i pisanje prištinskog dnevnog lista "Gazeta Express" koji je objavio da među Srbima na severu Kosmeta deluju ruski plaćenici i srpske ekstremističke grupe. Ove informacije koje dolaze iz Prištine austrijski list dopunio je upozorenjem šefa pregovaračkog tima Srbije Borislava Stefanovića na "lažne dušebrižnike" i "vikend borce" posle paljenja administrativnog prelaza Jarinje.

Ovakav način izveštavanja svojstven je prištinskim medijima, a dnevnik "Infopres" je pre nekoliko godina objavio spisak imena stotinak Srba iz Lipljana i Peći koji su, prema navodima tog medija, bili mobilisani u okviru srpskih vojnih, paravojnih i policijskih jedinica tokom rata 1998. i 1999. godine.

"Infopres" se zbog toga našao na meti Saveta za štampu Kosova, ali je to telo ocenilo da ovakvo izveštavanje ne izaziva međunacionalne tenzije. Zbog toga su ostavke u Savetu podneli predsednik, koji je bio iz redova međunarodne zajednice, potpredsednik i jedan član, iz redova srpske zajednice.

2024 © - Vesti online