Petak 23.10.2009.
12:47
Vestionline

Obrazujte ženu - bićete zdraviji

Stepen obrazovanja i društveni status žene imaju uticaj na mogućnost produženja života njenog supruga, objavljeno je u časopisu "Journal of Epidemiology and Community Health".

Rezultati su ishod istraživanja u kojem je učestvovalo 1,5 milion zaposlenih Šveđana, starosti od 30 do 59 godina.

Prikupljeni su podaci o stepenu obrazovanja, društvenom statusu i prihodima učesnika, uključujući i podatke o plati.

Ti podaci su uzeti iz dva švedska registra: registra oženjenih parova i parova koji žive u vanbračnoj zajednici i registra umrlih. Iz prvog registra uzeti su podaci za 1990. godinu, a iz drugog podaci za 2003. godinu.

Autori ovog neobičnog istraživanja su zaključili da postoji razlika po polovima u uzroku smrti te da je ta razlika povezana sa obrazovanjem i društvenim statusom.

"Uobičajeno je da žene više brinu za domaćinstvo nego muškarci, pa bi u skladu s tim obrazovanje žene moglo biti važnije za životni stil porodice", smatraju istraživači.

Pokazalo se da je stepen obrazovanja žene čak i važniji za dugovečnost muškarca nego njegov sopstveni nivo obrazovanja.

S druge strane, pokazalo se da društveni status i prihodi muškarca imaju uticaj na rizik za smrt kod žena. Prihodi žene imaju malo uticaja na rizik za smrt i kod žene i kod muškarca.

Autori istraživanja su zaključili da obrazovanje određuje profesiju, što na kraju utiče na društveni status i prihode, a možda utiče i na izbor partnera i, što je još važnije, na stil života.

2024 © - Vesti online