Sreda 03.08.2011.
05:08
Vestionline

I Srbi dele DNK sa Tutankamonom

Foto: Ilustracija - Lanac DNK
 

Tutankamon, koji ne prestaje da intrigira javnost, otkako je njegov grob otkriven, kao i njegov otac Ehnaton i deda Amenhotep, pripada haplogrupi Y hromozoma nazvanoj R1b1a2 ili R-M269, odnosno grupi sličnih haplotipova (kombinacije sekvenci DNK koje se zajedno prenose). R1b1a2 se prenosi sa oca na sina.


 

Haplogrupi R1b1a2 pripada i oko deset procenata stanovnika Srbije i oko šest procenata Srba iz BiH.

Toj haplogrupi pripada više od polovine zapadnoevropskih muškaraca, ali i veliki broj stanovništva ostatka Evrope i Azije.  Rezultati su pokazali da ovi faraoni iz 18. dinastije, kao i Evropljani, imaju pretke koji su pre oko 9.500 godina živeli u oblasti Kavkaza.
 

Među današnjim Egipćanima procenat stanovništva koje pripadaju haplogrupi R1b1a2 je manji od jedan, navode iz švajcarskog centra “iGENEA-e”.
 

“Veoma je zanimljivo otkriti da je Tutankamon pripadao ovoj evroazijskoj genetskoj grupi – postoji mnogo grupa u Egiptu kojima je mogao da pripada”, izjavio je direktor centra “iGENEA”.Roman Šulc.
 

“iGENEA” sada planira da otkrije koji je čovek najbliži živi srodnik Tutankamona.

Centar će sprovesti testiranje svih koji žele da saznaju da li dele DNK sa faraonom, ali to će zainteresovani morati da plate između 139 i 399 evra.

2024 © - Vesti online