Sreda 03.08.2011.
04:38
Večernje novosti

"Hoće da nas udalje od EU"

Božidar Đelić
 

"Nije slučajno to što je Priština odmah nakon hapšenja Gorana Hadžića uspostavila embargo na srpsku robu. Strah me je da neke članice EU, zato što žele da uspore proširenje, ne iskoriste jednostrane akcije Prištine, kao izgovor da se sačeka da se situacija smiri da bi se počelo sa pregovorima za ulazak Srbije u EU", rekao je Ðelić.

Upitan da li se nasiljem na Kosovu namerno vezuju ruke Beogradu - da bi bio primoran da prekine dijalog, a zatim da bude optužen da koči taj proces, Ðelić je odgovorio:

"Nije prvi put da u momentu kada se očekuje pozitivan razvoj događaja za Srbiju, na putu evropskih integracija, neko pokušava da nam pokvari posao. Ovog puta to je Priština. Naši pregovarači ulažu napore da se jasno ukaže ko je započeo jednostrane akcije, uneo nemir u živote ljudi na Kosmetu i u regionu".

Status obezbeđen, datum još nije

Na pitanje da li je Srbija izručenjem Hadžića obezbedila dobijanje statusa kandidata i datuma za početak pregovora do kraja godine, Ðelić je rekao da "uprkos svojskim nastojanjima Prištine da osujeti dobijanje statusa, verujem da je on obezbeđen. Datum pregovora, nažalost, još nije".

Upitan da li će priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosmeta biti uslov za prijem u EU, Ðelić je rekao da "niko ne pominje da je rešavanje statusa Kosmeta uslov za dobijanje kandidature i početak pregovora. Ali ako želimo da uđemo u EU, u kojoj 22 članice vide naše granice na drugačiji način od nas, moramo naći neku formu rešenja. Isto je i sa Prištinom, koju ne priznaje pet država EU. Put ka Evropi i njih i nas gura ka kompromisu".

2024 © - Vesti online