Sreda 03.08.2011.
02:20
Vestionline

"UN da pošalju mirovnjake na Kosmet"

"Možda je vreme da UN preuzmu sever i pošalju svoje mirovne snage nazad jer je to možda jedini način da se održi mir do nalaženja političkog rešenja", rekao je Galuči.

Džerard Galuči

On je ocenio da akcija Prištine predstavlja "provokaciju" i dodao da je tom akcijom Prištine i NATO snaga na severu Kosmeta podela pokrajine postala verovatnija jer je učvršćena linija razdvajanja između Srba i Albanaca.

Provokacija Prištine da bi propali pregovori

Po Galučijevom mišljenju, pokušaj Prištine da uspostavi kontrolu na adminstrativnim prelazima je bila "provokacija" kako bi se osujetili diplomatski napori i pregovori.

Priština je u tome verovatno imala neku vrstu tihe podrške svojih glavnih međunarodnih pomagača, ocenio je Galuči, ali to je, kako ističe, "bila greška".

"Vidim da je američka ambasadorka u Srbiji demantovala da su SAD ohrabrile ovaj potez. Međutim, teško je poverovati da bi Tači mogao da učini tako provokativan potez bez neke vrste ohrabrenja ili prećutne dozvole američkog ambasadora u Prištini", naveo je Galuči u intervjuu objavljenom na sajtu "Transkonflikt."

Šta kriju Vašington i London?!

Na pitanje od kojih je sve zemalja Priština mogla da dobije "zeleno svetlo" za ovakvu akciju, Galuči, koji je i sam bivši američki diplomata, podsetio je da su SAD i Velika Britanija pokušale da spreče Srbiju da ovaj problem iznese pred Savet bezbednosti UN.

"Pitam se zato šta Vašington i London imaju da kriju?" rekao je Galuči.

On je podstio da su SAD, Velika Britanija i Nemačka "iz nekog razloga" doseledno zastupale stav da će se uz odlučnu upotrebu sile, Srbi na severu Kosova predati Prištini.

"To su pokušali 2008. i ponovo sada ali to ne daje rezultate već samo otežava situaciju", ocenio je on.

Galuči smatra da postoji opasnost da aktuelna situacija eskalira.

"S jedne strane, Srbija se usprotivila i iznela ovo pred UN, a sa druge, Tači ne popušta i otežava bilo kakve pregovore u bliskoj budućnosti," ukazao je on.

2024 © - Vesti online