Utorak 02.08.2011.
22:41
Vestionline

Manjine iz Hrvatske po pomoć u Strazbur

Pre toga predstavnici svih manjina u Hrvatskoj pokrenuće inicijativu da Sabor raspravlja o Ustavnom i Izbornom zakonu, kako bi se donele nove zakonske regulative u vezi sa nedavnom odlukom Ustavnog suda.

Odluka Ustavnog suda Hrvatske je politička, i time je učinjena diskriminacija prema nacionalnim manjinama, koje su u Hrvatskom saboru imale osam mandata, smatraju sagovornici "Danasa" i dodaju da manjine traže pravednije rešenje.


Poslanik italijanske manjine u Hrvatskom saboru Furio Radin rekao je za "Danas" da je odluka Ustavnog suda "politička“, jer je o tome odlučeno četiri meseca pre održavanja parlamentarnih izbora.


On je podsetio da Ustavni zakon izričito zabranjuje da se u izbornoj godini, koja je počela 11. marta, menja Izborni zakon.

Milorad Pupovac i Furio Radin

"U čiju je korist ovakva odluka donešena, ostaje da se razjasni“, naglašava Radin.

On je rekao da jepisao italijanskom predsedniku Đorđu Napolitanu i hrvatskom predsedniku Ivi Josipoviću, ali da će narednih dana pisati i Evropskoj uniji, ali i predsednicima vlada mnogih država.

Prema njegovim rečima, nacionalne manjine u Hrvatskoj obratiće se i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

"Svesni smo da će ovaj proces dugo trajati, ali drugog izbora nemamo. Mi vodimo stalnu bitku za manjinska prava u Hrvatskoj. Iako je stanje mnogo bolje nego što je to bilo u vreme Tuđmanove vladavine, nismo zadovoljni trenutnim stanjem“, rekao je Radin.

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac ocenio je da je odluka Ustavnog suda Hrvatske sporna po više osnova, a jedan od njih je da taj sud ne poštuje zakone koji su na snazi.

"Ovom odlukom su manjine diskriminisane i sadašnje ustavne odredbe nemaju uporište ni u jednom zakonu, što je nedopustivo“, rekao je Pupovac.

Nema sumnje da je ta odluka politička, jer, kako je rekao, od kako je osnovan Ustavni sud Hrvatske na njega vrše uticaj ili HDZ ili SDP.

Pupovac je rekao da će se manjine potruditi da saznaju po čijim je političkim nalozima USH doneo ovakvu odluku.

2024 © - Vesti online