Utorak 02.08.2011.
15:58
Srna

Hrvatska bi da se otarasi siromašnih turista

Idejni tvorac "parkinga za bogate" je Zvonko Brbić, mladi ekonomista, koji je baštu svoje babe pretvorio u prostor za ostavljanje kola. 

Ako ostavite auto na "parkingu za bogate", možda se tako i ostetite, smatra vlasnik 

"Babino je dvorište. Baba Marija ima 86 godina i teško joj je bilo da celo leto zaliva salatu i kupus da po žegi opstanu zeleni. Onda sam je nagovorio da isprobamo s parkingom. Naplaćujemo samo ulaz, izlaz je besplatan. Neko može ostaviti vozilo sat, neko čitav dan, njegov problem. Baba Marija i ja smo se malo poigrali s cenom. Leti kada je parking naplaćivan 30 kuna gosti su se bunili, raspravljali, bilo im skupo. Onda smo drugo leto probali 150 kuna. Nismo baš pogodili! Iako zašto ne! Jeste li u najlepšem mestu na Jadranu? Onda to i košta! Ove godine smo se prilagodili bogatima. Zar nije lepo kada omogućite da se svako tako oseća i bude srećan. Niko još do sada nije postavio pitanje cene. Popodne niti ne dežuramo, ljudi nas sami potraže da plate", kaže Zvonko.

Na ostalim privatnim parkinzima duž hrvatskog Jadrana cene se kreću od 20, pa sve do 100 kuna za ceo dan, iako je reč o neuređenim površinama. Međutim, u sred turističke sezone u Hrvatskoj parking mesto je najtraženiji "artikal" na primorju pa su vlasnici praznih površina to rešili maksimalno da iskoriste. 

Izvršni direktor nedeljnog lista "Makarsko primorje" Ivo Ćurković nedavno je objavio tekst da turisti iz Bosne i Hercegovine samo smetaju, a pošto malo troše.

Ćurković je u podužem istraživačkom tekstu naveo da je "bolji jedan gost koji će dnevno ostaviti 500 evra nego njih deset koji će ostaviti po 30 evra ili njih nekoliko stotina ili hiljada koji vikendom dolaze iz BiH na jednodnevne izlet".

Posle ovog teksta reagovao je i hrvatski predsednik Ivo Josipović koji je na svom statusu na "Fejsbuku" napisao da je svaki gost dobrodošao u Hrvatsku, a posebno prijatelji iz BiH.

2024 © - Vesti online